Áprilisban megszűnik az éjszakai műszak

Volkswagen

A félvezető áramkörök és az elektronikai alkatrészek hiánya miatt a Volkswagen konszern április közepétől valószínűleg kénytelen lesz megszüntetni az éjszakai műszakok többségét központi üzemében, Wolfsburgban.

A dpa hírügynökség értesülése szerint ezt a lehetőséget a munkaügyi bizottság ülésén vetették fel. Eszerint a húsvéti ünnepek után a világ legnagyobb autógyárában, a wolfsburgi VW üzemben csak egyetlen gyártósoron folyik majd a munka az éjszakai műszakban. Oka a feldolgozóiparban nehézségeket okozó félvezetőáramkör-hiány, ami különösen a járműgyártásban vetette vissza a termelést az elmúlt hónapokban.

A VW esetében a központi üzem kapacitása “drámai mértékben kihasználatlan” a bizottsági ülésen alkalmazott szóhasználat szerint, ami “érezhető hatással lesz a műszakbeosztásra”. A vezetés döntése szerint így a Golf modell gyártásából a központi üzemben teljes egészében kiesnek az éjszakai műszakok.    Daniela Cavallo, az üzemi tanács elnöke arról tájékoztatta a dpa hírügynökséget, hogy a vezetés döntését “tudomásul vették”.