Elkészült a zalaegerszegi járműipari tesztpálya irányítóközpontja

AVL
Mintegy 350 millió forintos beruházással készült el a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya irányítóközpontja, ahonnan mintegy 60 kamera és műholdas nyomkövetők segítségével ellenőrzik a teljes létesítményt – tájékoztatott az üzemeltető Autóipari Próbapálya Zala Kft. (APZ).

Hamar Zoltán, az APZ cégvezetője a jelképes átadás kapcsán arról beszélt, hogy a 400 négyzetméteres, 350 millió forintból kialakított irányítóközpont a tesztpálya üzemeltetéséért felelős 40-50 fős személyzet munkabázisát jelenti.    A beruházás keretében elkészült a pályairányítási rendszer, amely mintegy 60, kerítésvédelmi-, illetve nyomkövető rendszerrel ellátott kamerát tartalmaz, amelyekkel a 250 hektáros tesztpálya teljes területe ellenőrizhető.

A fejlesztés egy légiirányítási központhoz hasonlítható. A kamerákkal, valamint műholdas alapon minden jármű mozgását és azok rendszámát is látják, de azt is, hogy ki vezeti az adott járművet, milyen céllal, illetve milyen jogosultságai vannak. Ezzel az eddigi ideiglenes megoldások helyett világszínvonalú és biztonságos pályairányítás valósult meg a tesztpályán – összegezte Hamar Zoltán. A technikai épület mellett található új épületegységbe a fogadóépületből költöztek át a dolgozók, akik a lehető legmodernebb és legkomfortosabb körülmények között, egy csaknem 8 méteres LED-fal előtt végzik a munkájukat.