Ez kell a magyaroknak – teszten az Év Magyar Autója díjra jelölt S-Cross

Év Magyar Autója 2022

S-Cross
2020-ban ez elődje behúzta az Év Magyar Autója díjat, az újdonság is esélyes a duplázásra, de ha a zsűri mégsem úgy dönt – cikkünk megjelenését követően -, a vásárlók szavazataira akkor is számíthat a magyar autópiac tavalyi második helyezettje. Összkerékhajtással, csúcsfelszereltséggel tettük próbára az esztergomi Suzuki S-Cross kompakt szabadidő-autót.

Hogy néz ki?

A tavaly megújult Suzuki S-Cross a több mint 50 éves Suzuki összkerékhajtású SUV-hagyomány legfrissebb modellje. A gondtalan közlekedést a kapcsolható 4×4 összkerékhajtás, a könnyen kezelhető információs és szórakoztató rendszer és egy sor fejlett biztonsági asszisztencia garantálja. A változatlanul 4,3 méter hosszú és 2,6 méteres tengelytávval rendelkező autó (az elődhöz képest csak a hasmagassága változott: 180 milliméter helyett 175 milliméter) tágas utastérben 5 felnőtt elfér, a 430 literes dupla padlós csomagtér (bővítve 1230 literrel gazdálkodhatunk) sokoldalúan használható kirándulásokhoz és más szabadidős tevékenységekhez. Az utazási élményt nagyvonalú hátsó lábtér és szélesre nyitható panoráma-napfénytető fokozza. A hibrid rendszer elemei az ülések alatt kaptak helyet, így nem vesznek el hasznos teret sem az utas- sem a csomagtérből. A hátsó ülések osztottan dönthetők (a háttámla két fokozatban rögzíthető), az álpadló segítségével teljesen sík felületet kapunk.

scross4

A LED-es fényszórók és hátsó LED-es lámpák alapáron járnak az autóhoz, GL+ szinttől pedig már a fényszórók automatikus szintszabályozása is a listaárban van. Érintőképernyő nélkül sosem maradunk, az alap héthüvelykes (felbontása 800 x 480 pixel), a tesztünkben szereplő komolyabb egység 9 hüvelyk képátlójú, képe HD-felbontású (1920 x 1080 pixel) és vezeték nélkül is fut rajta az Apple CarPlay, illetve az Android Auto.

scross2

Az utastér berendezése, a felhasznált anyagok minősége elmarad a kompakt kategória átlagától, a spórolás itt érhető leginkább tetten. A műanyagok nyiszogása és a kárpitok zörgése már most, az autó fiatal kora ellenére tetten érhető, pár éves, netán tízéves használat után jelentős beltéri zajforrásokkal kell számolnunk.

Hogy megy?

Ha jól megnézzük, a Suzuki az egyetlen (japán) márka, amely négy, illetve ötféle hibridet kínál egyszerre a magyar piacon. Lágy (kisegítő) hibridből kettő is van, 12 voltos, illetve 48 voltos, full (teljes) hibrid hajtásláncból is kettő szerepel a palettán: a villanymotorral támogatott, Toyotától átvett 1,8 literes motorral (Swace), illetve a saját fejlesztésű, Vitarában bemutatkozott, négyhengeres 1,5 literes motorral szerelt hajtás. Plusz ott van a szintén Toyota-fejlesztésű plug-in hibrid rendszer (Across). Könnyen mondhatjuk erre, hogy a Suzuki valóban a hibridhajtás bajnoka, jelenleg a legszélesebb kínálattal.

scross3

A nyomatékos, 1,4 literes közvetlen befecskendezéses, négyhengeres turbómotornak és a Bosch által gyártott 48 voltos SHVS lágy hibrid rendszernek – az S-Cross csakis ezzel kapható – köszönhetően az autó nem fogyaszt sokat, a több mint ezer kilométeres februári tesztelés során 5,9 liter benzint fogyasztott 100 kilométerenként.

A Suzuki könnyű és kompakt lágy hibrid rendszere egy meghajtó funkcióval is ellátott integrált, 10 kW teljesítményű és 53 newtonméter nyomatékkal bíró indítógenerátorból (ISG) és egy 48 voltos lítiumion-akkumulátorból (az első utasülés alatt található), valamint egy 48-12 voltos DC/DC konverterből áll. Az ISG lassításkor áramot fejleszt, amely az akkumulátorokban tárolódik. A hatékony töltési folyamat gyakori motorrásegítést tesz lehetővé. A tárolt energiának köszönhetően a hibrid rendszer az utazósebesség elérése után minimalizálja az áramfelhasználás benzinmotorra háruló terhelését. Az automatikus start/stop rendszerrel megállított benzinmotort simábban és egyenletesebben újraindítja, míg az üzemanyagigényes gyorsítás során az ISG saját nyomatékát használó két funkciójával (nyomatéknövelés és nyomatékkiegyenlítés) tovább segíti annak működését.

scross9

Mit jelentenek ezek? Amikor a kuplungot kinyomjuk a lassításhoz, és a motor fordulatszáma az alapjárati fordulatig csökken, az ISG alapjáraton tartja a benzinmotort, és leállítja az üzemanyag-felhasználást (már 15 kilométer/óra alatti sebességtől) – önálló elektromos hajtásra nem képes. Miután az alapjárat folytonos, a jármű igény szerint bármikor visszagyorsítható. A nyomatékkiegyenlítés az ISG nyomatékát felhasználva rásegít a benzinmotor forgatónyomatékára, így kompenzálja a gyorsítási folyamat során fellépő késleltetett motorválaszt, ami fokozza a gyorsulást és növeli a teljesítményt. A nyomatéknövelés zökkenőmentesebbé teszi a gyorsítást azáltal, hogy az ISG forgatónyomatékával támogatja a benzinmotor nyomatékát, amíg a turbófeltöltő a motorba nem juttatja a sűrített levegőt. Az erőforrás legnagyobb teljesítménye 130 lóerő, nyomatékának maximuma 235 Nm. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 9,5 másodperc alatt gyorsul az összkerekes változat, végsebessége 190 kilométer/óra.

Milyen vezetni?

Nem éreztem szerénynek az üresen 13 mázsás S-Cross képességeit autópályán és hosszabb országúti utazás során sem, igaz, legfeljebb két személlyel és csomagok nélkül hajtottam. A hibrid rendszer kiküszöböli a turbólyukat, a motor meglehetősen élénk, a váltó hosszú karja ellenére rövid úton jár, de néha megakad a hármas fokozat környékén.

scross7

Futóműve elöl MacPherson rugóstagkora épül, hátul a szokásos csatolt hosszlengőkaros. Sprőden rugózik, az alapáras 17 hüvelykes felnikre a teszteltnél (215/55 R 17) peresebb gumikat nem tennék rá jó szívvel. Elektromos rásegítésű kormányzása steril, az összkerékhajtás kanyarokban érezhetően stabilabbá teszi az autót, könnyű terepen pedig a zárható központi differenciálnak köszönhetően – a gumik teljesítőképességének határáig – gond nélkül elboldogul. A vezetési pozíció megfelelő, az ülések hosszabb utazás során sem terhelik meg a derekat, illetve a hátat. A kilátás jó, a parkolásban négykamerás rendszer segíthet. A kerék- és szélzaj jelentős, a motorhang visszafogott, a hangszigetelés nem tartozott a prioritások közé.

scross8

Mennyibe kerül?

Alapfelszereltséggel (gazdagnak mondható: hét légzsákot, táblafelismerőt, városi koccanásgátlót, aktív sávtartót, sávelhagyásra figyelmeztetőt, távolságtartós tempomatot is ad) már 6,09 millió forintért (kedvezménnyel) lehet új Suzuki S-Cross a birtokunkban, a tesztelt GLX felszereltséggel 7,34 millió forintba kerül az autó, az automatikus váltó felára 600 ezer forint, az összkerékhajtásért 740 ezer forintot kérnek el (tesztautónk kedvezményes ára 8,33 millió forint volt). Érdemes szem előtt tartani a Suzuki 3+7 éves garanciáját (200 ezer kilométerig), ami hosszú távon megalapozza a gondozásmentes használatát.

Kép és szöveg: Biró Csongor

scross1