Magyar céggel szerződött a német autópálya-üzemeltető

A magyar Microsec Zrt.-vel szerződött a német autópályákat üzemeltető Die Autobahn vállalat az intelligens járműkommunikáció biztonságát nyújtó úgynevezett V2X-PKI rendszer fejlesztésére – közölte az informatikai cég.

A cég négyéves megbízást kapott az intelligens rendszerekkel felszerelt gépjárművek és az érintett eszközök közötti kommunikációs technológia biztosítására.    Mint írták, a statisztikák szerint már több mint fél millió olyan autó közlekedik Európa útjain, amely a környezetével intelligens kommunikációra képes. Ezt a kommunikációt nevezik összefoglalóan V2X – vehicle to everything – kommunikációnak. Ez akkor működhet megfelelően, ha a járművek és az autóutak közlekedését szabályozó helyi és globális eszközök képesek egymással valós időben és folyamatosan, biztonságosan kommunikálni. Ebben a folyamatban az adatok védelme kulcskérdés. Vagyis az, hogy az autók rendszerei által küldött és fogadott üzenetek tökéletes biztonságban legyenek a hackerektől, ne lehessen azokat meghamisítani, megmásítani.

Kraudy Roland, a Microsec V2X PKI termékcsapat vezetője a közleményben elmondta: 2025-re a V2X, vagyis más járművekkel és útinformációs rendszerekkel intelligensen kommunikálni képes autók a mindennapok részévé fognak válni. A 2025-ös “modellévtől” kezdve az összes ötcsillagos törésteszttel rendelkező autónak V2X képesnek kell lennie. Hozzátette: mindez csak akkor működhet jól, ha a rendszeradatok is tökéletes biztonságban vannak.

Szabóné Endrődi Csilla, a Microsec Zrt. V2X PKI területért felelős igazgatósági tagja hozzátette: a PKI technológiával olyan digitális pecsét helyezhető el az üzeneteken, amelyet a jelen technológiai adottságokkal nem lehet feltörni. Ha feladó és a fogadó közötti “úton” valaki mégis megmásítaná az üzenetet, akkor ez a pecsét lekerül az adatcsomagról, amit a rendszerek azonnal jeleznek és közbeavatkoznak – fejtette ki.

A Microsec Zrt. 1984-es alapítása óta bizalmi szolgáltatóként az elektronikusan hiteles és bizonyító erejű okiratok, valamint az elektronikus aláírás technológiájára épülő üzleti megoldásokat nyújt. A nyilvános cégadatok szerint a mintegy száz alkalmazottat foglalkoztató cég árbevétele az utolsó lezárt üzleti évében, 2020-ban meghaladta a 2,7 milliárd forintot az előző évi 2,68 milliárd forint után. Adózott nyeresége 500 millió forint lett 2020-ban, az előző évben pedig 504 millió.