Nem fizet a Rába osztalékot

Rába
A Rába igazgatósága  a vállalat tavalyi eredményének eredménytartalékba helyezését javasolja  – derül ki a Rába Járműipari Holding Nyrt. közgyűlési meghívójából.

A tájékoztatás szerint az igazgatóság a társaság hatályos osztalékpolitikája alapján elkészítette a tárgyévi eredmény felhasználására vonatkozó javaslatát, a testület a felügyelőbizottság egyetértésével indítványozza a közgyűlésnek a 2021. év eredményének eredménytartalékba helyezését.    Az igazgatóság jelentése szerint a társaság a különböző gazdasági nehezítő tényezők ellenére kimagasló eredményekkel és pénzügyi mutatókkal zárta a 2021. évet. Jelezték ugyanakkor, hogy tavaly új gazdasági jelenségként jelentkeztek a beszállítói ellátási láncok zavarai, amelyek egyre több szinten és szektorban váltak jellemzővé.    A vállalatcsoport eredménypozícióját és fedezeti szintjét negatívan befolyásolta tavaly, hogy az alapanyagárak folyamatosan nőttek, illetve a költségnövekmény vevőkre történő áthárítása időeltolódással valósítható meg.

A tavalyi év legmeghatározóbb és legváratlanabb környezeti változásának az európai energiapiaci krízist és a negyedik negyedév drasztikus árrobbanását nevezik, ami tovább fokozta az egyébként is kihívásokkal teli év terheit, és általános inflációs nyomás alá helyezte a vállalatot, illetve alapvetően befolyásolta az eredményességet.

A Rába április 13-án tartja éves rendes közgyűlését.    A jelentősen csökkenő negyedik negyedéves eredmény mellett 223,4 százalékkal nőtt a Rába profitja tavaly. A Rába Járműipari Holding Nyrt. 2021 negyedik negyedévében 111,3 millió forint adózott eredményt ért el, ami 90,2 százalékkal marad el a 2020 azonos időszakitól, ugyanakkor éves profitja 223,4 százalékkal, 1,272 milliárd forintra nőtt 2021-ben.

A negyedik negyedévben a Rába csoportszinten 13,209 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, 20,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, éves árbevétele 19,8 százalékkal 46,436 milliárd forintra nőtt.