Olajamezőket árul a Mol

Megállapodást írt alá a Mol a Waldorf Production Limited vállalattal az Egyesült Királyságban lévő teljes kutatási-termelési (upstream) portfóliójának értékesítéséről – tette közzé a Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az értékesítésre bocsátott tengeri eszközök közé tartozik a Mol 20 százalékos részesedése a Catcher mezőben, 50 százalékos részesedése a Scolty & Crathes, és 21,8 százalékos részesedése a Scott mezőben, valamint további részesedések számos más licenszben.    A tájékoztatás szerint a Mol szénhidrogén-termelése az Egyesült Királyságban 2019-ben 18 ezer hordó egyenérték/nap feletti csúcsot ért el. Az elmúlt két évben a kitermelés csökkent, a 2021 negyedik negyedéves termelés csak kis mértékben haladta meg a 12 ezer hordó egyenérték/nap szintet.    A Mol UK bizonyított és valószínű készlete (SPE 2P) 14,9 millió hordó egyenérték volt 2021 végén – közölték.

A Waldorf 2021. január 1-jei értékelési dátumra 305 millió dolláros vételi ajánlatot tett, amelyre a standard vételár-kiigazítások vonatkoznak. Ezen túlmenően a szerződés jövőbeni feltételekhez kötött kifizetést is tartalmaz, amely főként az olajárak alakulásától függ a 2022-2025 időszakban.

A tranzakció eredményeként a Waldorf átveszi az összes jövőbeni mezőfelhagyási kötelezettséget, így a Mol a tranzakció zárásakor mintegy 350 millió dollár céltartalékot vezethet ki könyveiből. Ezen felül a Mol átlagos kitermelési költsége várhatóan javul a tranzakció lebonyolítását követően, mivel az értékesített eszközök termelési költsége meghaladja a Mol upstream portfólió többi részének átlagos kitermelési költségeit    A tranzakció zárása további jóváhagyások megszerzéséhez kötött és várhatóan 2022 második felében történhet meg – jelezte a Mol.