Új félvezetőgyárba szállt be a Denso

A részben a Toyota tulajdonában lévő japán autóipari beszállító bejelentette, hogy jelentős összeget fektet be abba a vegyesvállalatba, amely már idén elkezdi egy új csipgyár építését Japánban.

A Denso Corporation közölte, hogy 350 millió dollárt fektet be a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) és a Sony Semiconductor Solutions Corporation (SSS) vegyesvállalatába, a Japan Advanced Semiconductor Manufacturing-be (JASM), amely hamarosan felépíti és üzemelteti a Japán délnyugati részére, Kumamoto prefektúrába tervezett új csipgyárát.

A világ második legnagyobb autóipari beszállítójának számító, 200 gyártóüzemmel és 168 ezer munkavállalóval rendelkező, 25 százalékban a Toyota tulajdonában lévő Denso ezzel a befektetéssel több mint 10 százalékos részesedést szerzett a TSMC többségi tulajdonában lévő JASM-ban. A vegyesvállalat még az idén elkezdi az új gyár építését, a termelés pedig 2024 végén kezdődhet meg.

A hírrel együtt azt is bejelentették, hogy a piaci kereslet kielégítése érdekében a TSMC az új gyár kompetenciáját a 12/16 nanométer lapkaszélességű  FinFET csiptechnológiával is kibővíti a korábbi 22/28 nanométeresen felül, emellett a 300 mm-es elektronikai lapkák (waferek) havi gyártási kapacitását 55 ezerre növeli. A további kapacitással a kumamotói gyár teljes beruházási költsége a Denso becslése szerint körülbelül 8,6 milliárd dollárt tesz majd ki, aminek egy jelentős részét a japán kormány állja. Az üzem várhatóan mintegy 1700 közvetlen munkahelyet teremt majd magasan képzett mérnökök számára.