Új járműcsarnok épül Érden

Letették az AVL Hungary Kft. új járműcsarnokának és második irodaépületének alapkövét. A 2018-ban bejelentett 12,5 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt, s az állam mintegy hárommilliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek most kezdődik meg a második üteme.

A grazi központú AVL a világ legnagyobb független vállalatcsoportja, amely belső égésű, hibrid, valamint elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozik, és a globális járműipar egyik meghatározó szereplője.    Az AVL közleményében kiemelte, hogy a hajtáslánc-rendszerek csaknem teljes vertikumában élen járó kutató-fejlesztő centrumnak számító AVL List GmbH és az AVL Hungary hosszú távú elkötelezettségét mutatja Magyarország felé az újabb 6,3 milliárd forint értékű beruházás, amelyet 1,5 milliárd állami támogatás mellett kezdtek meg 2022 elején.    A teljes projekt, amely az érdi kutatási-fejlesztési központ létrehozásán kívül egy zalaegerszegi regionális jelentőségű autóipari kompetenciaközpont kialakítását is tartalmazza, összesen 12,5 milliárd forint beruházásával, 3 milliárd forintos állami támogatással jött létre.

A 2002-ben alapított AVL Hungary több száz fős szakembergárdája az érdi központ és két budapesti telephely mellett Zalaegerszegen és Kecskeméten is csúcstechnológiás fejlesztői környezetben dolgozik, elsősorban a K+F tervezés, szimuláció, tesztelés, szoftverfejlesztés, kalibráció és gyártástervezés területén.

Az AVL Hungary árbevétele 2021-ben 6,6 milliárd forint volt, a cég jelenleg 474 munkavállalót foglalkoztat. Az új beruházások révén a társaság 250 új munkahely létrehozását vállalta, amelyből 216 állás felsőfokú végzettséghez kötött.

Az építkezés megkezdésével párhuzamosan az AVL elkezdi az érdi irodaházának bővítését, a már üzemelő 5600 négyzetméteres épület mellett kialakításra kerülő második, három szintes irodaház alapterülete 3250 négyzetméter lesz, itt 300 munkaállomást alakítanak majd ki. A járműcsarnok a tervek szerint 2022 év végére készül el, míg az irodaépület 2023 júniusában.

Az érdi beruházások mellett az AVL Hungary folytatja kecskeméti és zalaegerszegi telephelyein zajló fejlesztéseit is: az épülő zalaegerszegi irodában elsősorban járműteszteléssel foglalkozik majd a cég, ami magába foglalja a hajtáslánctesztelést és a teljesjármű tesztelést, az ADAS és önvezető technológia fejlesztést és tesztelést, illetve a járműdinamikai rendszerek tesztelését, Kecskeméten pedig az AVL K+F-központja található, ahol két kutatási terület áll a középpontban: az üzemanyagcellák, illetve a súrlódás és kopás vizsgálatok – tájékoztatott az AVL.