Abrams harckocsikat vesznek a lengyelek

Abrams
Lengyelország 250 Abrams harckocsi beszerzéséről kötött szerződést Washingtonnal.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter 250 amerikai M1A2 Abrams SEPv3 harckocsi beszerzéséről szóló szerződést írt alá Varsóban Mark Brzezinski varsói amerikai nagykövet jelenlétében.   A 4 milliárd 740 millió dollár értékű, korszerű páncélozott harceszközökkel a Lengyelország keleti részében állomásozó lengyel 18. gépesített hadtestet szerelik fel. Az első 28 harckocsit még idén leszállítják Lengyelországba kiképzés céljából, a teljes ügyletet 2026-ig bonyolítják le.

A lengyel hadsereg korszerűsítésének, ezen belül a legmodernebb változatú Abrams páncélosok beszerzésének célja, hogy “elriassza a lehetséges támadót” – húzta alá a szerződés aláírását követően Blaszczak, hozzátéve: mindenki tudatában van annak, hogy jelenleg mi történik Lengyelország keleti szomszédságában.    A tavaly júliusban bejelentett ügylet a T-14 Armata orosz harckocsi ellensúlyaként kifejlesztett amerikai M1A2 Abrams SEPv3 típusú páncélosok első rendszerbe állítását jelenti Európában.

A beszerzést Varsó a hadsereg hosszú távú korszerűsítési programján kívüli forrásokból finanszírozza. A lengyel parlament március közepén elfogadta a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében a fegyverbeszerzési kiadásokat a költségvetési forrásokon kívül hosszú távú kölcsönökből és kötvényekből is fedezik, egyúttal jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.