Stagnál a román ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az első két hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte a román országos statisztikai intézet.

Ugyanakkor a vizsgált időszakban a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint az ipari termelés 0,5 százalékkal csökkent.    A nyers adatok szerinti növekedés főleg a feldolgozóiparnak köszönhető, amelynek a kibocsátása 1,4 százalékkal volt nagyobb, a bányaiparé 0,3 százalékkal emelkedett, míg a villamos- és hőenergia, gáz termelése és szolgáltatása 3,8 százalékkal csökkent.

Februárban a nyers adatok szerint az ipari termelés 0,6 százalékkal nőtt a tavalyi második hónaphoz mérten, ugyanakkor a kiigazított érték szerint 1 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Januárhoz mérten a román ipari termelés a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt, ugyanakkor a kiigazított érték szerint 1 százalékkal csökkent.

Két év csökkenés után tavaly egész évben 7,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a román ipari termelés 2020-hoz mérten, miután 2020-ban 9,2 százalékkal, 2019-ben pedig 2,3 százalékkal mérséklődött éves összevetésben. Az ipar kibocsátása a román GDP mintegy 20 százalékát adja.