Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét

Bosch
A magyarországi Bosch csoport támogatásával és partnerségével az ELTE Informatikai Karán átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét.

Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszék jövőbe mutató innovációs tevékenységével még kézzelfoghatóbbá teszi a hazai felsőoktatás és az ipari kutatás-fejlesztés stratégiai kapcsolatát. „Meggyőződésünk, hogy a leginnovatívabb nemzetközi vállalatok és a felsőoktatás együttműködése Magyarország számára kiemelten fontos, hiszen így egyre magasabb hozzáadott értékkel lehetünk jelen a gazdasági értékláncban, és az ország munkahelymegtartó képessége is jelentősen növekedhet a befektetésekért folyó globális versenyben” – emelte ki a megnyitón Szászi István a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

A mesterséges intelligencia tanszék létrehozása a német vállalatcsoport és az ELTE stratégiájának része. A vállalat fontos partnerként tekint a hazai egyetemekre nemcsak a mérnök- és informatikusképzés, hanem a közös kutatás-fejlesztés területén is. Magyarország egyik legnagyobb munkaadójaként a hazai Bosch csoport az elmúlt években országosan több egyetemmel is szoros, hosszú távú szakmai partnerséget alakított ki. A cég felsőoktatási együttműködéseinek keretében a hazai egyetemek közvetlenül is bekapcsolódhatnak az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, így az akadémiai szektor még aktívabban vehet részt a jövő technológiájának formálásában.

Az ELTE Informatikai Karán az innováció és az alkalmazásközpontú szemléletmód eddig is szervesen épült be a kiváló alapkutatásba és vált annak fő katalizátorává. Ez szilárd szakmai alapot biztosít az innovációban érdekelt, tudásintenzív vállalatok, így a Bosch csoport számára, növelve a gyorsan változó technológiai környezetben az üzleti versenyképességet.

A Bosch itthon és nemzetközileg is komplex felsőoktatási együttműködéseket, innovációs ökoszisztémát épít, amely kölcsönös előnyöket hordoz az egyetemi partnerek és a vállalat számára egyaránt. A Bosch és az ELTE együttműködésében az egyetemi hallgatók gyakorlati szempontból még relevánsabb, még versenyképesebb tudást, innovációs-üzletfejlesztési ismereteket szerezhetnek, miközben a Bosch kutatás-fejlesztési munkája is számos értékes eredménnyel gazdagszik, az ELTE mesterséges intelligencia képzési programjai pedig igazodnak a változó ipari igényekhez.

A Bosch büszke rá, hogy a vállalat aktív szerepvállalásával nyílt meg Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszéke az ELTE-n. Olyan tudásbázis és kutatóközpont jött így létre, amelyből a hazai felsőoktatás egésze profitál, és a résztvevők együtt formálhatják a tudomány és az ipar közös jövőjét.

Az önvezető autóktól az ipari robotokig
A mesterséges intelligencia tanszéken gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programok valósulnak meg, egyebek mellett az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás vagy az emberi agyműködést leképező neurális hálók területén. A Bosch és az ELTE egyik legizgalmasabb közös kutatási területe a 4-es és 5-ös szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását.

A Bosch nemcsak az ipari hátteret és tudást biztosítja az új tanszék számára, hanem annak fizikai megvalósításában is segítséget nyújtott. Így a lágymányosi Duna-parton a hazai felsőoktatásban példa nélküli, modern kutatási környezet, új típusú egyetemi tér jött létre. A megújult, 400 négyzetméteres tanszéken tantermeket, rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, kollaborációs teret, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottak. A Bosch térszervezési elvei mentén megálmodott új tanszéki helyszín kialakításának legfontosabb szempontja az volt, hogy a legtöbb funkció egy helyen és könnyen elérhető legyen, emellett segítse az együttműködést, a közös gondolkodást a hallgatók, oktatók, egyetemi és ipari kutatás-fejlesztési szakemberek között.

1 Comment on Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét

  1. Véleményem szerint ez az innováció megelőzi a korát
    MO-on ez most még korai kérdés,bár lehet a jövő útja is…
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.