Negatív hír Németországból

A német gépipari ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDMA az ukrajnai háború, a globális ellátási fennakadások és a Kína egyes területein elrendelt járványvédelmi lezárások miatt ismét csökkentette idei termelési célkitűzéseit.

“A korábbi 4 százalékról 1 százalékra kell csökkentenünk növekedési előrejelzésünket” – jelentette ki Karl Haeusgen, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V.) elnöke Hannoverben. A szervezet közgazdászai az értékesítési árbevétel 8 százalékos nominális növekedésére számítanak az idén, ami 239 milliárd eurós csúcsot jelentene.    Mindazonáltal az ágazat rendelésállománya továbbra is nagyon magas, teljes kapacitáskihasználtsággal 11,6 havi termelésnek felel meg – hangsúlyozta.    Haeusgen szerint számos kockázati tényező terheli az ágazat termelési kilátásait. Ezek az ukrajnai háborútól és Kína egyes részeinek lezárásától kezdve az inflációig és a megszakadt ellátási láncokig terjednek.

A gépgyártók azonban bíznak a “számos nagy felvevőpiac még ki nem aknázott lehetőségeiben”. Mint például az állami gazdaságélénkítő programokban, infrastrukturális fejlesztésekben, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében indított beruházásokban.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió Németország kulcsfontosságú iparágaira is negatív hatással volt, ami “a régióval folytatott üzleti tevékenység teljes leállásához vezetett”. Mintegy háromszáz Oroszországban üzleti érdekeltséggel rendelkező német vállalat körében végzett felmérés szerint 95 százalékuk jelentősen csökkentette, vagy le is állította ottani tevékenységét.

Haeusgen szerint az orosz energiától való függőség csökkentésében az energiahatékonyság javítására kell helyezni a hangsúlyt. Más ipari szövetségekhez hasonlóan a VDMA már korábban is figyelmeztetett az Oroszországgal szembeni gázembargó hátrányos gazdasági következményeire.

 

1 Comment on Negatív hír Németországból

  1. Ezután ,majd jönnek a + hírek is
    csak ki kell várni Semmi pánik!!
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.