A német ipar támogatja az olajembargót

olaj-, Rosznyefty, orosz olaj, kőolaj
A német iparvállalatok szövetsége (BDI) támogatja az Európai Tanács döntését az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben bevezetendő olajembargóról.

Siegfried Russwurm, az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviseletnek számító BDI vezetője közleményében kiemelte, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt “egyértelmű, célzott és fenntartható szankciókra van szükség, amelyek keményebben büntetik az agresszort, mint minket, európaiakat”, ezért “a német ipar támogatja” a kormány és az EU döntését az embargóról.    Az Európai Tanácsban kötött megállapodással az EU az egység egyértelmű jelét mutatja fel az orosz agresszornak, ugyanakkor a technikai részletek kidolgozása során arról is gondoskodni kell, hogy az embargó ne torzítsa a versenyt az EU egységes piacán – tette hozzá a BDI vezetője.

Az olajértékesítés az orosz állam legfontosabb bevételi forrása, az embargó így “keményen sújtja” majd Oroszországot, de “rendkívül drasztikus lépés” az eddigi vásárlóknak is, bár “a német vállalatok már hetek óta készülnek erre a szankciós intézkedésre” – áll a közleményben.    Az iparral összefüggő szolgáltatásokkal együtt a német hazai össztermék (GDP) nagyjából egyharmadát biztosító cégek vezető érdekképviselete már az Európai Bizottság első, május elején bemutatott javaslatával kapcsolatban is jelezte, hogy támogatja az orosz olajimport felszámolását. Kiemelték, hogy az orosz kőolaj helyettesíthető a világpiacon, bár ez logisztikai “kihívásokkal” és többletköltségekkel jár, és hatására valószínűleg tovább drágul az energia. Ezért ebben az új helyzetben a politikának a vállalatokkal és a társadalommal együttműködve gondoskodnia kell a gazdasági versenyképesség fenntartásáról és a lakossági fogyasztók védelméről – húzták alá.

Németországban az ukrajnai háború előtti 35 százalékról 12 százalékra csökkentették az orosz import arányát a kőolajfelhasználásban. Ez a 12 százalék a Barátság kőolajvezetéken érkező rész az importból. A kormány vállalta, hogy nem él az Európai Tanács döntésével biztosított lehetőséggel, miszerint a csővezetéken szállított orosz kőolajat továbbra is lehet vásárolni, hanem az év végére teljes mértékben felszámolja a behozatalt.