Okos kereszteződések a hatékony logisztikáért

FTF
 A digitalizáció és a legkorszerűbb technológia alkalmazása az Audi Hungaria stratégiájának elemi részét képezik. A vállalat nagy hangsúlyt fektet az okos megoldások bevezetésére a gyártási és logisztikai folyamataiban egyaránt. Az Audi Hungariánál már számos okos megoldást alkalmaznak, amely most egy konszernen belül egyedülálló megoldással bővül: jelenleg 65 vezető nélküli szállítóeszköz (FTF) van úton a gyártósorok és a logisztikai területek között, melyek számára a vállalat speciális okos kereszteződéseket alakított ki.

„A gyártósori anyagellátásban már évek óta sikeresen üzemelnek az FTF-ek, amelyek a technológia terjedésével egyre több csarnokban és útvonalon jelennek meg. A növekvő forgalom áthalad kereszteződéseken, kapukon, így elengedhetetlenné vált egy gyártóktól független irányítási rendszer, ez hívta életre az okos kereszteződést. Ez a megoldás jelenleg egyedülálló a konszernben, amelynek segítségével hatékonyan tudjuk irányítani a teljes belső automatizált és nem automatizált logisztikai forgalmat”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.

De mitől igazán „okosak” ezek a kereszteződések? Az alapot a hagyományos közlekedésben nyert tapasztalat adta, megvalósításában az IT, a gyártervezés és logisztika szakterületei működtek szorosan együtt.

Az FTF-ek wifi-hálózaton kommunikálnak a rendszer további szereplőivel. Mielőtt odaérnek egy kereszteződéshez vagy kapuhoz, egy rögzített ponton jelzik a vezérlőnek az áthaladási igényüket, a vezérlő pedig programozott választ ad. Ha szabad a kereszteződés, kinyitja a kapukat, és áthaladási engedélyt ad, a másik irányból érkezők jelzőlámpáit pedig pirosra váltja. Ha egy másik FTF korábban jelezte az érkezését, a vezérlő addig nem ad szabad jelzést másnak, amíg a kereszteződés ismét szabaddá nem válik.

Jelenleg összesen negyven okos kereszteződés található az Audi Hungaria motorgyártó csarnokában, amelyek száma várhatóan tovább növekszik a jövőben.