Pofont kapott a német autóipar

Elvben elfogadja, de bírálja is a német járműipar az Európai Parlamentnek a belsőégésű motorral hajtott új autók forgalomba helyezésének 2035-ös beszüntetésére tett kezdeményezését.

Az Európai Parlament 2035-től be akarja tiltani a belsőégésű motorral hajtott új autók értékesítését. Az európai parlamenti képviselők többsége szerdán Strasbourgban megszavazta, hogy a gyártók a következő évtized közepétől csakis olyan személygépkocsikat és kisteherautókat forgalmazzanak, amelyek nem bocsátanak ki klímakárosító üvegházhatású gázokat. Mielőtt azonban ilyen rendelet hatályba léphetne, a parlamentnek még egyeztetnie kell az uniós tagállamokkal.

Volker Wissing (FDP) szövetségi közlekedési miniszter a belsőégésű motorral hajtott új autók értékesítésének 2035-től történő betiltása ellen szólalt fel. Wissing Berlinben a dpa német hírügynökség kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy az Európai Parlament belsőégésű motorral kapcsolatos döntése “nem nyerte meg a tetszését”.    A technológia kivezetése nehéz idők kezdetét jelentené a polgárok számára – mondta. Sok munkahely függ ugyanis a belsőégésű motoroktól. “Azt szeretnénk, hogy a belsőégésű motorral rendelkező járműveket 2035 után is lehessen újonnan forgalomba helyezni, ha bizonyíthatóan csak bio-üzemanyaggal lehet azokat megtankolni. A belsőégésű motorral felszerelt, klímasemleges járművek engedélyezése van csak összhangban a technológiai nyitottság elvével – mutatott rá.

A Német Gépipari Szövetség (VDMA) is bírálta az Európai Parlament kezdeményezését. “Az Európai Parlament szavazása nem jó hír az EU ipari ereje és fenntarthatósága szempontjából” – mondta Hartmut Rauen, a VDMA vezérigazgató-helyettese.   “Ez nemcsak azt jelenti, hogy az EU feladja vezető szerepét a belsőégésű motorok technológiái terén, hanem azt is, hogy lemond egy nagy potenciállal rendelkező, fenntartható technológiai lehetőségről is” – mutatott rá Rauen. A tilalom ugyanis csak beszűkítené a rendelkezésre álló klímasemleges meghajtási technológiák választékát.

Nem szabad eltekinteni attól sem – mondta -, hogy Oroszország és Kína uralja a globális járműipar ellátását az elektromobilitáshoz szükséges olyan kulcsfontosságú nyersanyagokkal, mint például a nikkel, a kobalt vagy a magnézium. “Ezáltal a belsőégésű motorok fokozatos kivonása jelentős geopolitikai kockázatot jelentene Európa számára” – figyelmeztetett.

A Volkswagen csoport elvileg végrehajtható lépésnek tartja az Európai Parlament döntését. “Ambiciózus, de elérhető célt” fogalmaztak meg – közölte a wolfsburgi székhelyű vállalat. “Az elektromobilitásra történő áttérés visszafordíthatatlan. Ez az egyetlen ökológiailag, technológiailag és gazdaságilag észszerű módja a belsőégésű motorok mielőbbi kiváltásának” – fogalmaz a csoport közleménye.    Európa legnagyobb autógyártó csoportjának néhány márkája már korábban bejelentette, hogy fokozatosan kivonul a benzin- és dízeltechnológiából, és hamarosan leállítja a motorok új generációinak fejlesztését is.

A Mercedes-Benz autógyártó elvben üdvözölte az Európai Parlament azon döntését. “2030-ra készen állunk arra, hogy teljesen elektromos meghajtásúvá váljunk ott, ahol a piaci feltételek ezt lehetővé teszik” – mondta Eckart von Klaeden, a csoport külkapcsolati részlegének vezetője Stuttgartban a dpa hírügynökségnek.    “Elvben üdvözöljük a döntést” – mondta von Klaeden, hangsúlyozva, hogy a döntés a politikusokra hárítja a szükséges infrastruktúra biztosításának felelősségét. “A közlekedés területén az éghajlatvédelem sikerének szempontjából az új technológiák elfogadása, nem pedig a hagyományos technológiák betiltása a döntő szempont” – fogalmazott.

4 Comments on Pofont kapott a német autóipar

 1. Remélhetőleg nem a fal adja a másikat!!..
  Tessenek az újabb pofon elől kitérni és a leendő pofont megelőzni…!!
  Ennyit a boxról!!
  Tessenek stratégiában gondolkodni!!csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 2. Stratégia
  Tessenek az újabb ütés elől elhajolni és lehetőleg az újabb pofont megelőzni…
  Ennyit a boxról!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 3. Pofon??
  Csak 1kis figyelmeztetés..
  Most figyelni fog és elhajol,vagy megelőző intézkedést tesz
  nem féltem a németeket…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 4. Ez nem 1pofon,csak 1 kis legyintés..
  Túlélik,sőt erőt merítenek belőle…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

Comments are closed.