Borús kilátások Németországban

Volkswagen csoport
 Nem kecsegteti derűs kilátásokkal a német gazdaságot a második negyedévre vonatkozóan a DIW Berlin gazdasági kutatóintézet júniusi konjunktúra-jelentése.

A DIW Berlin német gazdaságkutató intézet a második negyedévre vonatkozó konjunktúra-barométerének júniusban kalkulált értéke mintegy tíz ponttal emelkedett a májusban kalkulált értékhez képest, de az így elért 93,8 pont még mindig elmarad az átlagos németországi GDP-növekedési ütemet jelző 100 pontos értéktől.    A még a tavaszi időszakra jellemző aggodalmakkal ellentétben a német gazdaság nem omlott össze. A gazdasági aktivitást azonban továbbra is érezhetően megterheli az ukrajnai háború és a koronajárvány-ellen Kínában foganatosított intézkedések hatása.

Mindezek a tényezők nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az infláció továbbra is magas maradjon. A gazdasági szereplők körében emellett a közelmúltban ismét érezhetően megnőttek a közelgő gázhiánnyal és különösen a még magasabb energiaárakkal kapcsolatos aggodalmak is.    Az euróövezet többi részén, valamint az Egyesült Államokban és Kínában is egyre több jel utal a gazdasági növekedés korábban vártnál visszafogottabb ütemére.    “Németország, mint exportorientált gazdaság, különösen ki van téve a világgazdaság gyengülés hatásainak” – foglalta össze a tanulmány megállapításait Guido Baldi, a DIW gazdasági szakértője.

A német ipar így lényegesen kevesebb új megrendeléshez jut, különösen külföldről. Jelenleg a rendelésállomány még mindig magas. De csak lassan lehet feldolgozni, mert a globális ellátási láncokban jelentkező zavarok ezt még mindig akadályozzák, és az alapanyagokból, félkész termékekből sok helyen továbbra is komoly hiány van. Még ha mutatkoznak is a fokozatos javulás jeleni az ellátási láncokban, az akadályok fennmaradásával még belátható időn belül számolni kell – állapítja meg a dokumentum.

A járványellenes intézkedések enyhítése óta fellendülésnek indult szolgáltatóipari szektor még mindig erőteljesen támogatja a gazdasági növekedést. Ennek a dinamikája azonban enyhülni látszik, különösen a fellendülésből leginkább profitáló gasztronómia és idegenforgalom területén. Mindemellett a háztartások vásárlóerejét érezhető mértékben erodálni kezdte a magas infláció.

“A nyár kezdete borúsan alakul a német gazdaság számára. A bruttó hazai termék valószínűleg nem fog érezhetően növekedni a nyári félévben” – jelezte Baldi.

A konjunktúra-barométer első negyedévi értéke 104,4 pont volt. A mutató 2020 második negyedévében érte el valaha legalacsonyabb értékét, messze a száz pontos határ alatt, 56,2 ponton. A következő negyedévben az index értéke 133,4 pontra szökött fel és azóta több-kevesebb ingadozással a 100 pontos határ felett alakult.