Erőre kaptak a kínai autóvásárlók

kínai, Kínából, Kínában, kínai autóexport
Kínában a várt csökkenés helyett nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, amikor a becsültnél minimálisan kisebb mértékben bővült az ipari termelés éves összevetésben, míg a munkanélküliség február óta a legalacsonyabb szinte csökkent.

A kínai statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 3,1 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest a májusi 6,7 százalékos csökkenést követően. A szakértők 0,3 százalékos forgalomcsökkenést vártak éves összevetésben.
Júniusban különösen az autóeladások nőttek, 13,9 százalékkal. A benzin és a gázolaj iránti kereslet is meredeken emelkedett, 14,7 százalékkal.
Júniusban a kínai kiskereskedelmi forgalom február óta először nőtt a fogyasztói kereslet fokozatos élénkülésének köszönhetően, amely korábban meredeken esett a koronavírus-járvány új hulláma és az emiatt bevezetett karantén miatt.
A június végéig tartó hat hónapban a kiskereskedelmi forgalom 0,69 százalékkal csökkent éves összevetésben.
Ugyancsak pénteken ismertették, hogy a kínai ipari termelés éves szintű növekedése 3,9 százalékra gyorsult júniusban a májusi 0,7 százalékról. Szakértők némileg nagyobb, 4,1 százalékos növekedésre számítottak júniusra.
A feldolgozóipar termelése júniusban 3,4 százalékkal, a bányaiparé 8,7 százalékkal nőtt, a villamosenergia-termelés 3,3 százalékkal emelkedett.
Kínában az idei első fél évben az ipari termelés növekedése 3,4 százalék volt.
Kínában a munkanélküliségi ráta február óta a legalacsonyabb, 5,5 százalék volt júniusban a májusi 5,9 százalék után. Az idei első hat hónapban 6,54 millió új munkahely jött létre az országban.