Még többet kereshetnek az informatikusok

alapjövedelem
Várhatóan tovább nő az informatikusok fizetése, mivel nem enyhül a munkaerőhiány az informatikai szektorban – közölte a Bluebird.

A szakember-közvetítéssel is foglalkozó informatikai társaság szerint koronavírus-járvány az IT munkaerőpiacra is hatással van, munkaerőhiány és bérnövekedés figyelhető meg világszerte. Példaként említik az Egyesült Királyságot, ahol kiemelkedően magasak a bérek:  az IT menedzsmentben dolgozók átszámítva akár 7-9 millió forintot, a szoftverfejlesztők mintegy 7 millió forintot is kaphatnak havonta. További példaként hozzák, hogy az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó óriáscég, az Amazon nemrégiben jelentette be, hogy több mint a kétszeresére emeli az informatikusok bérét a legjobb szakemberek megtalálásának és a meglévő munkatársak megtartása érdekében.

Magyarországon a közlemény szerint tavaly egy szoftverfejlesztő akár havi 2 millió forintot is kereshetett, fizetésük 20 százalékkal nőtt egy év alatt. Belföldi viszonylatban a kezdőket szintén jól megbecsülik anyagilag, az elemzésben felsorolt beosztásokhoz bruttó 600-850 ezer forint jár havonta. Magyarországon azért is várható nagy béremelkedés, mert az informatikai munkaerőpiac egyre inkább globális, az itteni szakemberek a világ más részein is elhelyezkedhetnek – jelezték.     Az informatikai iparág csaknem 40 munkakört foglal magában, a legnépesebb csoport a szoftverfejlesztőké a Bluebird szerint.