Rossz a hangulat Németországban

Júliusban váratlanul nagy mértékben, a Covid-válság kezdetén mértnél alacsonyabb szintre csökkent az üzleti hangulat Németországban a ZEW gazdasági kutató intézet felmérésében.

A ZEW németországi gazdasági hangulatmutatója júliusban 25,8 ponttal mínusz 53,8 pontra esett a júniusi mínusz 28,0 pontról, ami 2011 decembere óta a legalacsonyabb érték, és jóval elmarad a mínusz 38,3 pontos piaci várakozásoktól.    A gazdasági kilátások jelentősen romlottak a németországi energiaellátással kapcsolatos aggodalmak, az EKB által bejelentett kamatemelés és a Kínában a világjárvány miatt bevezetett további korlátozások miatt.

Az aktuális üzleti kondíciók megítélésének a mutatószáma szintén a várakozásokat meghaladó mértékben romott: mínusz 27,6 pontról 18,2 ponttal mínusz 45,8 pontra a várt 34,5 pont helyett.    Mind a gazdasági helyzet megítélése, mind a várakozások a 2020 márciusi a Covid-válság kezdetén mért érték alá csökkent, legutóbb 2011 decemberében mért alacsony szintre.

“A németországi energiaellátással kapcsolatos jelenlegi nagy aggodalmak, az EKB által bejelentett kamatemelés és a Kínában a világjárványok miatti további korlátozások a gazdasági kilátások jelentős romlásához vezettek. A szakértők a jelenlegi gazdasági helyzetet az előző havinál lényegesen negatívabban értékelik, és tovább csökkentették a következő hat hónapra vonatkozó, amúgy is kedvezőtlen előrejelzésüket. Az energiaintenzív és exportorientált gazdasági ágazatokra vonatkozó várakozások különösen erőteljesen csökkentek, és a magánfogyasztást is jelentősen gyengébbnek ítélik” – kommentálja a ZEW elnöke, Achim Wambach professzor a jelenlegi várakozásokat.

A pénzpiaci szakértők az euróövezet gazdasági fejlődésével kapcsolatos hangulata júliusban 23,1 ponttal zuhant, és jelenleg mínusz 51,1 ponton áll. Az aktuális kondíciók megítélése mínusz 44,4 pontra esett, 18,0 ponttal csökkent 2022 júniusához képest.    Az euróövezetre vonatkozó inflációs várakozások 6,8 ponttal emelkedtek a jelenlegi felmérésben. A mínusz 25,6 pontos értékkel a mutató egyértelműen negatív tartományban marad.

 

1 Comment on Rossz a hangulat Németországban

  1. Szerencsére MO-on élek
    Ami az gázenergia mizériát illeti a németeknél
    Aki hülye haljon +
    Miért nem nyitják + az ÉÁ2-t!!???
    ehhez nem kell igazán sok ész és máris lesz földgáz dögivel!!!
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.