Villanypróba: Kia e-Soul

e-Soul
A legjózanabb és legélhetőbb villanyautók egyikét kínálja a Kia tartalmas felszereltséggel, alacsony fogyasztással, feltűnő arculattal, hosszú hatótávval és hétéves garanciával. Kipróbáltuk a Soul harmadik generációját, villanymotorral.

Hogy néz ki?

A dizájnerek valami korszakalkotót alkottak ezzel a dobozformával. Amikor megjelent, túlzásnak tartottam, de így, hogy pár év alatt beérett, egyszerre nagyon tetszik. Látványosak a menetfényei, főként az első LED-ek izgalmasak. Az utastér nem az extravaganciát hirdeti, de otthonos, jól berendezett, átlátható: kedvemre való. A vezető előtti műszer digitális, a középkonzolon található érintőképernyős egység kijelzőjének képátlója 10,25 hüvelyk.

soul12

Besorolását tekintve az e-Soul egy elektromos, középkategóriás crossover, hossza 419,5 centi, szélessége 180 centi, magassága 160,5 centiméter, tengelytávja 260 centi, fordulókörének átmérője 106 centi. Hátul is jut fejtér bőven, a majdnem derékszögig nyíló ajtókon át könnyű a beszállás, a csomagokat a plafonig tornyozhatjuk. Légellenállási együtthatója 0,33, de ezen nincs mit csodálkozni, elég ránézni…

soul8

A dupla padlós csomagtartója elméletileg 315 literes, de a töltőkkel is számoljunk, amelyeket a padló alatti rekeszben elrejthetünk. A nagy hokis táskám ledöntött hátsó ülésekkel simán befért az ilyenkor 1339 literre növelt puttonyba, a sík padlót azonban felejtsük el. A hátsó utasoknak elégséges a helykínálat, az ülések fűthetők és az első hűthetők is, a kormány is felforrósítható, a klíma csak egyzónás, de hőcserélős, azaz nem zabálja annyira (kb. 12 százalékot lop el) a hatótávot.

soul6

Hogy megy?

Az e-Niróval műszakilag megegyező 64 kWh-s (névleges kapacitás 180Ah) akkumulátorral szerelt e-Soul igazi országjáró, a maga 450-480 kilométeres hatótávjával (klímával és az M0-ást használva is összejön a 450 kilométer). Az akkupakk 294 cellából áll (gyártója a dél-koreai Mobis), a 453 kilós terhet (energiasűrűsége 141,3 Wh/kg) a padlón és az ülések alatt cipeli az így közel 18 mázsás kocsi.

Az akkumulátort folyadék hűti és fűti, névleges feszültsége 356 volt, így egyenáramú, 50 kilowattos gyorstöltőről 75-80 perc alatt 80 százalékra tudjuk feltölteni a teljesen lemerített akkumulátort. Érdemes nagyobb kapacitású oszlophoz is beállni vele, állítólag 70 kW-al is képes magába szívni az energiát. A váltóáramú fedélzeti töltője 7,2 kilowattos (felárért háromfázisú 10,5 kW-os töltőt is kérhetünk), fali töltőről 9-10 óra egy teljes töltés, háztartási konnektorból kb. 33 óra.

soul14

A tesztelt e-Soul teljesítménye 204 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka 395 Nm, ami azonnal a rendelkezésünkre áll. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 7,9 másodperc alatt gyorsul fel, autópályán 130-140-nel könnyedén hasít. Végsebessége 167 kilométer/óra. Fogyasztása nagyon függ a vezető stílusától, a komfortigényétől és a külső hőmérséklettől. Végig klímázva, normális vezetési stílusban, eco üzemmódban, sok visszatöltéssel 12,2 kWh/100 kilométeres fogyasztást mértem a több mint 300 kilométeres tesztelés során. Az alapszerelésű koreai Nexen N Fera nyári abroncsokkal nem voltam elégedett, kanyarban kissé nyúlósan viselkedtek, miközben velőtrázóan csikorogtak.

soul15

Milyen vezetni?

A kormány mögötti váltófülekkel jól kezelhető egypedálos autóként az e-Soul, a motorféket öt fokozatban állíthatjuk. Bár magasan ülünk benne, a padlóba szerelt akksiknak köszönhetően egyáltalán nem billeg az autó, jól fekszik az úton, a kormányzás steril. A kerékfelfüggesztés elöl és hátul is független, elöl McPherson, hátul többlengőkaros. Sebességváltó nincs benne, a lassító áttétel egyfokozatú.

soul13

Mennyibe kerül?

Alapáron 13,699 millió forintba kerül az izmosabb e-Soul, a kipróbált csúcsmodellért 15,7 millió forintot is elkérnek. Alapáras a LED-fényszóró, a távtartós tempomat, a sávkövető, a ráfutásos ütközéselkerülő, hét légzsák. A Kia 7 éves, 150 ezer kilométeres garanciája az e-Soulra (valamint annak villanymotorjára és akkumulátorára) is korlátozás nélkül érvényes.

Kép és szöveg: Biró Csongor

soul2