Nincs vége a csiphiánynak, nagy baj jöhet

Infineon, csiphiány, csip
Nem számít a félvezetők alkatrészellátási válságának közeli végére az Infineon müncheni csipgyártó vállalat vezérigazgatója, Jochen Hanebeck a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elmondottak alapján. Hiányra lehet számítani szerinte a jövőben a nagyteljesítményű félvezetők terén.

“A szerződéses gyártóktól vásárolt félvezetőknél, például a mikrovezérlők és a csatlakoztathatóság területén a jövő évben is szűk keresztmetszetekkel kell számolnunk” – jelentette ki az idén áprilisban az Infineon vezérigazgatói posztjára lépett Hanebeck.    A távlati kilátásokról szólva pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az elektromobilitás és a megújuló energiák térnyerésével összefüggésben megemelkedik a kereslet a nagyteljesítményű félvezető áramkörök és a belőlük készült berendezések iránt. “Nagyon valószínű, hogy a következő hiány a nagyteljesítményű félvezetők terén következik majd be” – mondta.

Az Infineon vezérigazgatója a Tajvan körüli konfliktus eszkalálódása miatt is aggódik. “Az elmúlt néhány évben, a félvezetőválság idején észrevettük, hogy mit jelent, ha a tajvani gyártók nem tudnak elegendő csipet szállítani. De ha egyáltalán nem érkezne több csip Tajvanról, az súlyos csapást mérne a gazdaság minden ágazatára, világszerte” – mondta.

Európa még annál is jobban függ a Tajvanról származó félvezetőktől, mint az Oroszországból származó energiától – mondta Hanebeck. “A nagyon kifinomult félvezető termékek, például az okostelefonok processzorai és az autóipari alkalmazásokhoz használt mikrokontrollerek legújabb generációja esetében a függőség nagyon nagy.” A következő öt-tíz évben nincs lehetőség arra, hogy ezeket a gyártásokat a szükséges mértékben máshol helyettesítsék – mondta.