Visszaesés után reménykeltő a cseh autóipar helyzete

Kolín
Csehországban éves szinten 8,5 százalékkal 606 909-re visszaesett az új személygépkocsik gyártása az első fél évben – közölte a cseh autógyártók szövetsége.

Míg az év első négy hónapjában a visszaesés mértéke kétszámjegyű volt, addig májusban és júniusban jelentősen megváltozott a helyzet. Júniusban például 125 374 személyautó készült el a cseh autógyárakban, 21,6 százalékkal több, mint egy éve.    A legnagyobb cseh autógyár, a Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto csehországi üzemeiben az első hat hónapban 351 006 autót állítottak elő, 16,6 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.    A Prágától keletre lévő Kolínban működő japán Toyota termelése 10,7 százalékkal 89 103 járműre esett vissza.    Az észak-morvaországi Nosovicében működő dél-koreai Hyunday 17,1 százalékkal 166 800 személykocsira növelte termelését.    A hibrid, illetve villanyautók a Skodánál a termelés 9,7 százalékát, a Toyotánál mintegy 50 százalékát, a Hyundainál pedig 18 százalékát tették ki.

Az első fél év folyamán fokozatosan enyhült az alkatrészek, elsősorban a csipek hiánya, ami májusban és júniusban a termelésben is megmutatkozott. Ebből kifolyólag mérsékelt optimizmussal nézünk a második fél év elébe – mutatott rá az autógyárak szövetségének elnöke, Martin Jahn a honlapon.  Hangsúlyozta: mindezek ellenére óvatosságra van szükség, hiszen az autógyárak számára meghatározó piacokon továbbra is bizonytalanság uralkodik.