Hyundai Ioniq 5 teszt: drága is, de jó is!

Hyundai Ioniq 5
Technikai és dizájnbombaként robbant a pangó villanyautó-piacon a Hyundai Ioniq 5. Születésekor ikonná vált, igazi jelenség az utakon. Legerősebb, legszebb változatát tettük próbára az Év Zöldautója 2023-as jelöltnek.

Hogy néz ki?

Nagyim címben idézett bonmot-ját már párszor elsütöttem (ilyen még: ne csak egyél, igyál is; vagy igyál vizet, s nem fizetsz stb.) -, de erre az autóra fokozottan igaz, hogy minden forintjáért kap valamit a vásárló. Engem személy szerint megfőzött a Hyundai retromodern villanyautója, amely cukiságával képregényhősként is megállná a helyét. Ha csak ránézek, már olvadok is el a gyönyörűségtől. Egyszerű, baltával vágott élek, pixelszerű fények és nagy érzéki testbe csomagolt távol-keleti luxus. Egy ilyen autót sokkal inkább a Lexustól tudtam volna elképzelni. Sajnos, egyelőre nem folytatják ezt a dizájnvonalat (bár a Staria biztatónak tűnik), a szintén Év Zöldautója 2023 díjra jelölt Ioniq 6 teljesen más gondolatvilágban született.

ioniq18

Sötétben igen látványos a DeLorean DMC-12-őt idéző Hyundai Ioniq 5, az egyedi (feláras) duál LED-fényszórókra rátromfol az Executive felszereltségtől járó kivilágított orrpanel, amely még szélesebbnek és még futurisztikusabbnak láttatja a kocsit.

ioniq14

Döbbenetesen nagy, kereken 3 méter a tengelytávja (nem öncélú ez, a tengelyek között helyezték el az akkumulátorokat), hossza 4635 milliméter, szélessége 1890 milliméter, magassága 1605 milliméter (20-as felnikkel 1647 milliméter), üres tömege az autópultos kollégák mérése szerint 21,5 mázsa. A csomagtér alapból 527 liter (hokis táskám simán befért keresztbe – az ezt bemutató videót többen megnézték a TikTokon, mint ahányan ezt a cikket valaha is elolvassák…), lehajtott ülésekkel (több fokozatban, illetve 60:40 arányban dönthetők, sőt 135 milliméteres síkban elektromosan tologatható is az üléspad) 1587 liter. Elöl a két motor miatt csak 24 literes az üreg, de a Type 2-es kék kábel pont befér. Hasmagassága majdnem szabadidő-autós, 160 milliméter. Szűk helyeken nehézkesen mozog, fordulókörének sugara 5,99 méter, a kormány végállástól végállásig 2,67-et fordul.

ioniq16

Kényelmetlen, hogy az Apple Carplay csak vezetékkel működik, ami ráadásul a lábtérben található USB-porthoz csatlakoztatható, így szó szerint láb alatt van a vezeték. Gondolom, egy frissítésnél ettől a nyűgtől is megszabadul a kocsi. Cserében van ülésfűtés hátul is, ami a késő őszi reggeleken melegen tartotta a lelket utasaimban. Értem, hogy rontja a dizájnt, de én maradi vagyok: szeretem a normális kilincseket és a hátsó ablaktörlőnek is feltétlen barátja vagyok. Ha ez a fétised, az Ioniq 5 nem a te autód!

ioniq_belso

A fotelszerű ülések minden irányban mozgathatók, rég ültem ilyen kényelmes autóban, talán a Maybach 57S volt ilyen. Az első ülések gombnyomásra fekvőfotellé alakíthatók, ha esetlen szundítanánk egyet töltés közben.

A klíma külön érintésérzékeny felületet kapott, csak az ülésfűtés miatt kell matatni a jó felbontású 12,3 hüvelyk képátlójú képernyőt (a műszerfali monitor is ekkora pont). A vetített kijelző kiterjesztett valóságelemeket is használ, nyilak kirajzolásával jelzi a kanyarodás irányát és helyét, sávelhagyáskor pedig azt, hogy a vonalon innen kellene lennünk.

ioniq_kozepkonzol

A First Edition felszereltségű tesztautón az automatikusan kinyíló kilincsek mellett napelem is volt, de a ködös őszi reggeleken nem sok energiát tudott begyűjteni, így csak pár méterre elég árammal szállt be a hajtásba. Alaktényezője 0,288, a nagy homlokfelület légellenállását javítják a villanymotorokkal feltáruló és záródó hűtőnyílások az első lökhárítók aljában, az alváz teljesen fedett.

Hogy megy?

A kétmotoros verzió legnagyobb teljesítménye tesztautónkban 306 lóerő (a 2023-as modellévben már 325 lovas), a két gép összesített nyomatéka 255+350, azaz 605 Nm. A Hyundai Ioniq 5 végsebessége 185 kilométer/óra lehet.  Takarékos módban hátul hajt csak, ilyenkor nem túl combos az autó, de cserében finoman bánik az elektronokkal. A több mint 700 kilométeres teszt során 15,1 kWh/100 kilométeres fogyasztást mértem, ami az időjárási körülményeket és az előttem használók több mint 20 kilowattóra/100 kilométeres fogyasztási érétkét tekintve igen jó eredmény. A hasonló rendszerű, de más formájú, 0,28-as alaktényezőjű Kia EV6 a tesztem (https://zoldjarmuipar.hu/zoldauto/tesztek/teszten-a-kia-ev6/) során 16,2 kWh energiát kajált 100 kilométerenként, igaz, azt autópályán is sokat hajtottam. Ilyen vezetési stílussal, autópályák elkerülésével, ülésfűtéssel és 20 fokra állított klímával (ez 3-4 fokkal melegebb volt, mint a kormányhivatalban kabátban, sapka-sálban dolgozó feleségem irodájának hőmérséklete) 400-440 kilométer hatótávra számíthattam. 300 kilométer akkor is összejönne, ha végig pályán használnám.

ioniq_fogyasztas_teszt ioniq-fogyasztas ioniq_hatotav

A nettó 72,6 kWh-os (a most rendelhető példányokban már kicsivel nagyobb, nettó 74, bruttó 77,4 kWh az akku kapacitása) SK Innovation tasakos cellákból összesen 240 van, 20 modulos egységekbe tömörülve. Az e-GMP villanyautó platform (erre épül a Kia EV6 mellett még a Genesis GV60 villanyautó) rendszerfeszültsége 800 Volt, a maximális töltési teljesítménye pedig 220 kW, amivel elméletileg 10 százalékról 80 százalékra 15 perc alatt lehetne feltölteni az akkumulátort. Hiszem, ha látom! A hazai Ionity-ken tapasztalataim alapján ennél jóval kisebb teljesítményre számítson a várakozás közben sötétben és autópályavándor-hordák mocskai között botorkáló autós.

ioniq_11kw ioniq_toltes_otthon ioniq_toltes

Amilyen gyorsan tölthető egyenáramról, olyan lassú váltakozóról: egy fázison 7, három fázison 10,5 kW a maximális teljesítmény, az otthoni töltés 2,1 kilowattal lassú, 30-32 órába telik, amig megtelik.

Milyen vezetni?

A menetválasztó gombot a kormányra tették, jómagam takarékos eco módban hajtottam többnyire a kocsit, sport fokozatba csak akkor kapcsoltam, amikor az 5,2 másodperces gyorsulással (az új modellévben már csak 5,1 másodperc) szerettem volna megviccelni a többi autóst. Normál üzemben szinte soha nem is használtam. A váltókar a kormány alatt, jobbra lent található. Logikátlan a működése, az egy hét tesztelés alatt többször a tervezettel ellenkező irányba kapcsoltam és ablaktörlés helyett gyakran tettem üresbe. A kormányváltó előnye, hogy a középkonzol mélye szabad, ha messze utazunk, idei is pakolhatunk – persze csak olyant, ami nem gurul be a pedálok közé… Praktikus a Hyundai Ioniq 5, a fiókos kesztyűtartó rengeteg holmit elnyel. Ajtóbehúzó azonban nincs, többnyire a kilincsbe kapaszkodunk, a könyöklő és az ajtó közötti erre szolgáló rés csak az esti megvilágításban tűnik fel.

ioniq_fiok

A futómű hátul ötlengőkaros, elöl MacPherson (elöl és hátul gáztöltésű lengéscsillapítókkal), a 20 hüvelykes malomkerekein (Michelin Pilot Sport EV 255/40 R20-as gumikkal) nagyszerű az autópályás utazás kényelme, de rossz utakon zajos és kényelmetlen is lehet a menet. A kormány kevés visszajelzést ad, nem dinamikus kanyarvadászatra való az autó, annál inkább sem, mert tempós kanyarban eléggé billeg a nagy tömeget hordozó karosszéria. Sport módban ezen enyhít a feszesebbre változó rugózás.

A fékezésről elöl és hátul 345 milliméteres tárcsák gondoskodnak, a rekuperáció a kormány mögötti fülekkel kapcsolható, az egypedálos üzemmód nekem nem jött be, én inkább a visszatöltés távolságtartós, azaz automatikus fokozatát használtam nagy megelégedéssel.

ioniq_valto

Mennyibe kerül?

Jó móka, ha más villanyautósokon tudunk segíteni, ehhez csak be kell pipálni vásárláskor a 200 ezer forintos V2L extrát, amellyel a töltőcsatlakozón keresztül 3,6 kilowattos teljesítményt tudunk adni (mondjuk ennél a 395 ezer forintos hőszivattyú fontosabb, tesztautónkban alapáras tétel, ahogy az akkufűtő és kondicionáló is). A hátsó ülés alatt 230 voltos konnektor is van, amellyel menet közben is tudunk áramot nyújtani, de áramszünet esetén akár a háztartási gépeket is tudjuk üzemeltetni. Nem kell félni, teljesen lemerülni nem fogunk eközben, legalább 20 százalék töltést zárol a rendszer.

ioniq_hatso

A Hyundai Ioniq 5 ára magas, 26-27 millió forintért árulnak hasonló felszereltségű használt (!) példányokat, a sokkal szerényebb kivitelű és felszereltségű alapváltozat 170 lovas motorral, kisebb akkuval (58 kWh) és hátsókerékhajtással 19,399 millió forint.

A garancia ötéves, kilométer-korlátozás nélküli, a nagyfeszültségű akkumulátorra 8 évre vagy 160 ezer kilométerre érvényes a jótállás. A szervizperiódus egy év vagy 15 ezer kilométer.

Kép és szöveg: Biró Csongor

ioniq_felni_michelin ioniq_csomagtarto ioniq19 ioniq13 ioniq_ulesfutes ioniq_penny ioniq_menetkozben ioniq_kijelzo ioniq_frunk

1 Comment on Hyundai Ioniq 5 teszt: drága is, de jó is!

  1. A töltést firtató részig olvastam, aztán elég volt a szubjektív szövegből…
    Aki ismeret nélkül olvassa ezt a cikket, az tényleg elhiszi, hogy még Ionityn sem tud gyorsan tölteni, pedig ez baromság.
    Eddig is gyors volt, de az akkutemperáló szoftverfrissítéssel bőven 200kWh felett tölt.
    És természetesen az otthoni töltést firtató mondatot sem a 30-32 órával kellett volna zárni, hanem azzal, hogy az autó 10% alá merített akkunulátorát 11kW-on szűk 7 óra alatt 100%-ra lehet tölteni…..

    Gyakorolj még, mert ez így gyenge.

Comments are closed.