Kínaiakkal szövetkezik a Renault

Renault

A Renault SA és a kínai Geely autóipari konszern egyenlő tulajdoni arányban közös cég alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot benzinmotorok és hibrid hajtásláncok gyártására és szállítására – jelentette be a két vállalat.

A megállapodás fontos lépés a francia autógyártó profiljának szétválasztására irányuló törekvésében belsőégésű motorok és elektromos hajtáslánc-technológiát alkalmazó két különálló üzleti egységre.

A bejelentés alapján a közös vállalat 19 ezer alkalmazottat  foglalkoztat majd 17 gyártó telephelyen és három kutatási és fejlesztési központban. Az egyelőre nem kötelező érvényű megállapodás véglegesítésére és az új vállalat elindítására 2023-ban lehet számítani.

A Renault és Geely közleménye nem tartalmazott egyéb részleteket azon kívül, hogy a közös vállalatban 50-50 százalékban oszlik meg majd a tulajdoni részarányuk.    A Geely aktívan törekszik autóipari befektetésekre világszerte. Tulajdonában van a Volvo Cars és 9,7 százalékos részesedéssel rendelkezik a Daimler AG-ban.

A Renault konzorciális partnerével, a Nissan Motor Co. autóipari konszernnel folytat tárgyalásokat közös vállalat létesítéséről az elektromobilitási üzletágban. A Nissan már jelezte befektetési készségét az Ampere kódnév alatt létrehozni tervezett vállalkozásban.

A Renault és a Geely tervezett belsőégésű motoros járműipari üzletága szállítana motorokat és hibrid hajtásláncokat a Nissan autógyárnak, valamint a Renault-Nissan együttműködéshez csatlakozott Mitsubishi Motors autógyárnak is. A Renault-Geely közös vállalat teljes szállítási kapacitása évi 5 millió motor és hibrid hajtáslánc lenne.