A miniszter szerint minden a legnagyobb rendben

csiphiány, ipar
Októberben is nőtt a magyar ipar. Az ipari szektor szereplői egyre nehezebb helyzetben vannak, az ágazatot egymásra rakódó sokkhatások érik: drasztikusan megdrágult az energia, megromlott a finanszírozási- és kamatkörnyezet, megnőttek az alapanyagárak – reagált az októberi ipari termelés legfrissebb adataira Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében az ipari termelés volumene az előző évhez képest 5,9 százalékkal emelkedett, míg 2022 első tíz hónapjában összességében 6,6 százalékkal nőtt az ipari teljesítmény.     “A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében el kell kerülnünk a recessziót, meg kell őriznünk az ipari vállalkozások stabilitását” – fogalmazott a miniszter. A kormány éppen ezért lépett időben. Elindította az energiaintenzív termelő kkv-k támogatását, meghirdette a Gyármentő programot és az ehhez kapcsolódó garancia- és hitelprogramot, olcsó hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül, továbbá kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra is – emlékeztetett a miniszter.

Bár az iparban a high-tech termékek aránya már ma is 70 százalék, ahhoz hogy az ipar a jövőben is jól teljesítsen, folytatni kell a beruházásokat, tovább kell erősíteni a csúcstechnológiát és a magas hozzáadott értékkel bíró termelést célzó fejlesztéseket, növelni kell az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot. A kormány éppen ezért minden szereplőt arra biztat, hogy vegye igénybe és mielőbb éljen a kormányzat által biztosított lehetőségekkel – hangsúlyozta a miniszter.