Lendületben a kiberbiztonsági innovációk

kiberbiztonság
Az autóipar továbbra is az innováció melegágya, amit hajt az elektronika egyre nagyobb mértékű térnyerése a járműrendszerekben. A cél, hogy biztonságosabbá és intelligensebbé váljon a mobilitás, és javuljanak az autóban szerzett élmények.

Az autóipart meghatározó megatrendek – a hálózatba kapcsoltság, az önvezetés, a megoszthatóság és a villamosítás – egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az olyan technológiáknak, mint a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a dolgok internete, a robotika és a felhőalapú számítástechnika. Csak az elmúlt három évben több mint 1,2 millió szabadalmat nyújtottak be és adtak ki az autóiparban – derül ki a GlobalData Cybersecurity in Automotive című jelentéséből.

security-img-objectives

A GlobalData Technology Foresights című jelentése szerint, amely több mint 619 ezer szabadalom alapján elemzi az autóipar innovációs intenzitását, több mint 290 olyan innovációs terület van, amely az iparág jövőjét alakítja. A járműlopásgátló rendszerek a kiberbiztonság egyik kulcsfontosságú innovációs területe.

A lopásgátló riasztórendszer a járműben lévő belső és külső érzékelők segítségével működik. Az érzékelők a járművel való ütközés vagy mozgás hatására aktiválódnak, és riasztást indítanak a tulajdonos értesítésére.

A GlobalData elemzése feltárja az egyes innovációs területeken élenjáró vállalatokat is, és értékeli szabadalmaztatási tevékenységük potenciális hatókörét és hatását a különböző alkalmazások és földrajzi területek tekintetében. A GlobalData szerint több mint 20 vállalat – technológiai szállítók, befutott autóipari vállalatok és feltörekvő start-upok – foglalkozik a járműlopásgátló rendszerek fejlesztésével és alkalmazásával.

A Tokai Rika vezető szerepet tölt be a lopásgátló riasztórendszerek területén benyújtott szabadalmak számát tekintve. A Tokai Rika az elektronikai alkatrészek, köztük a lopásgátló riasztórendszerek egyik fő beszállítója a Toyota Motors számára, amely történetesen a vállalat egyik fő részvényese is. A Tokai Rika más vállalatokkal együtt dolgozik a hálózatba kapcsolt és autonóm járművek biztonsági megoldásainak közös fejlesztésén. Nemrégiben a Takenakával és két másik vállalattal kötött partnerséget a személyemelő munkagépek kulcs nélküli beléptető rendszerének kifejlesztésében.

v-soc_jp

A Denso a második helyen áll a lopásgátló riasztórendszerek területén benyújtott szabadalmak számát tekintve. A Denso 9,72 százalékos részesedéssel rendelkezik a Tokai Rikában. A Denso nagymértékben részt vesz a járműbiztonsággal kapcsolatos innovációkban. Az egyik ilyen közelmúltbeli fejlesztés az NTT Commal való partnerség a járművek biztonsági műveleti központjának (SOC) létrehozásában, hogy leküzdjék a járműveket érő egyre növekvő kibertámadások fenyegetését.