Melyek lesznek az év magyar autói 2023-ban?

Utolsó fázisához érkezett az Év Magyar Autója 2023 verseny, az öttagú szakmai zsűrinek még két hónapja van, hogy kipróbálja, tesztelje a 39 jelölt autót, és március elejére meghozza a döntését. Március 10-én derül ki, hogy a különböző kategóriákban milyen autók győztek.

Az Autós Nagykoalíció által szervezett Év Magyar Autója verseny 2023-as díjaira 22 autómárka és két magyarországi autógyártó 39 autót nevezett. Az Év Magyar Autója 2023, a Magyar Év Autója 2023 és az Év Zöldautója 2023 díjak győzteseit márciusban hirdeti ki a szakmai zsűri. A szervezők a fenti díjakon kívül kiosztják a közönségdíjat – amelyre a nagyközönség szavazatait várjuk február hónapban -, az Év Beszállítója 2023 díjakat és az Év Autós PR-szakembere elismerést.

Les Zoltán, a zsűri és a Blutorange színű Audi TT RS
Les Zoltán, a zsűri és a Blutorange színű Audi TT RS

A 2023-es díjakra elsőként a Subaru jelölte az elektromos szabadidő-autók kategóriában a Solterra villanyautót, de az elsők között jelentkezett a Porsche Hungaria több márkája is. A Volkswagen három autót jelölt, az ID.5 GTX az elektromos szabadidő-autók, a Taigo a kis szabadidő-autók, a konnektoros Arteon a hibrid prémium autók között mérettetik meg, a Volkswagen Haszonjárművek márka pedig az ID.Buzz és az ID.Buzz Cargo modelleket indította. Három autóval vesz részt a versenyben a cseh Škoda, a Fabia a kisautók, a frissített Karoq a közepes szabadidő-autók, az Enyaq Coupé iV az elektromos szabadidő-autók táborát szaporítják. Komoly gépekkel érkezett az Audi márka: az S8 az üzleti autók között, az RS e-tron GT pedig a prémium elektromos autók mezőnyében okoz izgalmakat. A spanyol Cupra a Formentort nevezte be a Magyar Év Autója 2023 díjra a közepes szabadidő-autók mezőnyébe.
A Stellantis márkák hazai importőre a Citroën C5 X (üzleti autó), a Peugeot 4008 konnektoros változatát (hibrid szabadidő-autó), az új DS 7 E-Tense (hibrid prémium autó), illetve az Alfa Romeo Tonale és a Fiat 500e modelleket nevezte be a versenybe.

közös zsűri teszt

Izgalmas küzdelem várható a hazai gyártású autók kategóriájában, ahol egy családi autó mérkőzik meg egy igazi sportautóval: a 2022-es közönségdíjas Suzuki S-Cross és az Audi TT RS között természetesen nem (csak) a lóerők, a kényelem, a csomagtér és a dizájn dönt, hanem a zsűri azt is figyelembe veszi, hogy az adott gyártó milyen arányban járul hozzá a magyar költségvetéshez, foglalkoztatáshoz, régiós jóléthez, valamint a modellek hazai autópiacon betöltött szerepét sem mellőzi.

A Toyota és a Lexus márkák hazai importőre ezúttal is élen járt a nevezésben, a prémium márka az RZ villanyautót és a megújult RX hibridet jelölte, a tömegmárka az Aygo X kis szabadidő-autóval, a Corolla Cross közepes szabadidő-autóval és a bZ4X villanyautóval vesz részt.

A BMW Magyarország három modellt nevezett: az X1 a közepes szabadidő-autók között indul, az M3 Touring a Magyar Év Autója 2023 díjat vette célba (sportautók kategória), a bajorok villanyos szabadidő-autója, az iX1 pedig az elektromos szabadidő-autók kategóriában küzd az Év Zöldautója 2023 díjért.

közös zsűri teszt

Két új márkát köszönthettünk a 2023-as mezőnyben: a Mazda először nevezett, a CX-60 modell a nagy szabadidő-autók között, az MX-30 pedig a városi villanyautók között indult. Az MG importőrsége első évében három autót nevezett, a ZS modell a kis szabadidő-autók, a ZS EV a városi villanyautók, az EHS modell pedig a városi hibridek között versenyez.

közös zsűri teszt

Két villanyautót nevezett a Hyundai, a tavalyi győztes Ioniq 5 az elektromos szabadidő-autók kategóriában, az Ioniq 6 pedig a prémium elektromos autók mezőnyében indul. Szintén villanyossal indul a másik koreai márka hazai importőre, a Kia EV6 az elektromos szabadidő-autók között versenyez. Az Opel az Év Zöldautója 2023 díjra benevezte a kishaszon-kategóriába a Combo-e modellt, egy klasszikus kompakt furgont. A Honda is egy klasszikussal, a teljesen megújult Civic-kel indul a Magyar Év Autója 2023 díjért a családi autó kategóriában, ahol a Volkswagen elektromos kisbuszával harcol az elsőségért. A Nissan márka hazai importőre, a Grand Automotive Kft. két új modellt, a régen várt Ariya elektromos SUV-t és az idén teljesen megújuló X-Trail szabadidő-autót jelölte.

A közönségszavazás ezúttal sem marad el, ennek részleteivel hamarosan jelentkezünk, a szavazás várhatóan február 1-jétől február 28-ig tart majd. További részletek: www.evmagyarautoja.hu