Átlagban kétszer többet keres egy német nő, mint egy magyar férfi

hibrid munkavégzés, mérnök
Németországban 18 százalékot tesz ki a nemek közötti bérrés, a nők csaknem ötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak – mutatta ki egy ismertetett felmérés. A hazai átlagbérnél azonban 2,3-szor többet…

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a nők átlagos bruttó órabére 20,05 euró (7800 forint) volt 2022-ben, 18 százalékot jelentő 4,31 euróval elmaradva a férfiak 24,36 eurós órabérátlagától.    Az ország keleti részén, a volt NDK területén jóval kisebb, csupán 7 százalékos ez a különbség, a nyugati tartományokban pedig 19 százalékos.    A nemek közötti bérrés csökkent az utóbbi években, a rendszeres vizsgálatok kezdetén, 2006-ban még 23 százalék volt az eltérés országos szinten.

Az eltérés jórészt annak tulajdonítható, hogy a nők a férfiaknál gyakrabban dolgoznak olyan ágazatokban, szakmákban és állásokban, amelyekben a gazdaság egészét jellemző szinthez képest alacsonyabb a fizetés. Az is fontos tényező, hogy a nők gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben, mint a férfiak.    Azonban a nemek közötti bérrés az ilyen hatásoktól megtisztított adatok alapján is jelentős, 7 százalékos. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben a nők átlagosan 7 százalékkal kevesebbet kerestek óránként, mint hasonló foglalkozású, képzettségű és munkatapasztalatú férfi társaik.    Ugyanakkor feltételezhető, hogy a különbség kisebb lenne, ha több adatot lehetne bevonni az elemzésbe a fizetést meghatározó tényezőkről, például a karrier gyermekvállalás vagy rokonok gondozása miatti megszakításáról.    Ezért a 7 százalékos kiigazított adat a jövedelmi diszkrimináció “felső határaként” értelmezhető – áll a Destatis közleményében.

A KSH legfrissebb adatai alapján, Magyarországon, a 2022 január-november időszakot vizsgálva a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 558 600, a nők esetében 463 100 forint volt, ez a férfiaknál 18,1, a nőknél 16,6 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Ehhez képest egy német nő átlagos bruttó keresete (168 órával számolva) meghaladja az 1,3 millió forintot.