Átadták Ázsia legnagyobb helikoptergyárát

helikopter
Indiában felavatták az ország legnagyobb helikoptergyárát, melyet Újdelhi egyúttal Ázsia legnagyobbjaként mutatott be.

A Karnátaka államban felépült üzem legalább ezer helikoptert gyárt évente. Kezdetben támogató szerepre alkalmas könnyű helikoptereket készít, de a termékpalettát később többfunkciós légi járművek előállításával bővítik.

Narendra Modi miniszterelnök a gyár megnyitása után tett nyilatkozatában azt mondta: a védelmi eszközök beszerzésében India fokozatosan csökkenteni szeretné függőségét más országoktól. Üdvözölte, hogy az ország ma már több száz különböző fegyverrendszert, egyebek között harckocsigéppuskákat, repülőgép-hordozót, szállító helikoptereket és repülőgépeket gyárt.    India a világ egyik legnagyobb fegyverimportőrének számít, és a nehézfegyverek tekintetében még mindig alapvetően Oroszországra támaszkodik, bár az utóbbi időben más országok gyártói felé is fordult, és saját gyártókapacitását is fejleszti.    A kormány február elején bejelentette, hogy a 2023-24-es pénzügyi évben 13 százalékkal növeli az ország védelmi költségvetését.

A most felavatott üzem nem az első helikoptergyár Indiában; néhány hónappal ezelőtt egy olyan üzemet adtak át, amelyben nagy magasságban – mint például a Himalájában – bevethető harci helikopterek készülnek.

Tavaly szeptemberben az első saját gyártású repülőgép-hordozó is elkészült és hadrendbe állt, Újdelhi ezzel akarja ellensúlyozni az egyre erősebb kínai katonai jelenlétet az Indiai-óceánon.
India és Kína között évtizedek óta vita dúl a közös határ egyes szakaszainak kijelölése körül, és ebből többször keletkezett már fegyveres konfliktus. A legutóbbi 2020-ban volt, 20 halálos áldozatot követelt.