Gyenge évet zárt a Skoda

Skoda
Skoda Kodiaq
A cseh Skoda Auto üzemi nyeresége 42 százalékkal 628 millió euróra esett vissza tavaly – derül ki a német Volkswagen csoporthoz tartozó autógyártó közleményéből.

A Skoda tavalyi gazdasági eredményét negatívan befolyásolta az ukrajnai háború, a magasabb termelési költségek és az árfolyamok kedvezőtlen alakulása is – mutatott rá a közlemény.    A Skoda Auto bevételei ugyanakkor 18,5 százalékkal 21 milliárd euróra emelkedtek tavaly.

A cseh autógyártó már korábban nyilvánosságra hozta, hogy tavaly 731 ezer 300 személygépkocsit szállított ki megrendelőinek, ami éves összehasonlításban 16,7 százalékos csökkenés. Ennek okait a cég a folytatódó csiphiányban, az ukrajnai háborúban, a beszállítói hálózat gondjaiban, a növekvő energia- és nyersanyagárakban, valamint a globális autópiacokon uralkodó bizonytalanságban jelölte meg.

A Skoda Auto világszerte 45 ezer embernek ad munkát. Jelenleg több mint tíz modellt kínál az érdeklődőknek, ezek a következők: Fabia, Rapid, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq, Enyaq iV, Enyaq Coupé iV, Slavia és Kushaq.

Csehországon kívül a Skodának nagyobb összeszerelőüzemei vannak Kínában, Szlovákiában és Indiában a konszernbeli partnerek közvetítésével, valamint Ukrajnában és Kazahsztánban helyi partnerekkel együttműködve. Jelenleg a Skoda Auto a világ mintegy 100 országának a piacán van jelen. A közelmúltban jelentették be Mladá Boleslavban, hogy az idén a vietnami piacon is megjelennek a cseh személykocsik.

A Skoda korábban Oroszországban is jelen volt, de a Volkswagen konszern bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt meghatározatlan időre leállítják a két oroszországi összeszerelő üzem működését, valamint a konszern autóinak kivitelét Oroszországba. A Skoda Auto számára 2021-ben az orosz piac még a második legnagyobb volt.