Kiderült, mekkora lesz a debreceni akkumulátorgyár energiaigénye

CATL
A debreceni Déli Ipari Park bővítésével összefüggő villamoshálózat-fejlesztési munkák tervezésére és megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázatot a Forest-Vill Kft. és a MaxiContech Kft. konzorciuma nyerte el, a mintegy 6,5 milliárd forint értékű megbízás tervezési munkái elkezdődtek – közölte a Forest-Vill.

Az energetikai kivitelező cég közleményben jelezte: az előzetes számítások szerint a debreceni Déli Ipari Parkban – itt épül többek mellett a CATL akkumulátorgyár – összesen 740 megawatt (csak összehasonlításképp, a paksi 1-es blokk teljesítménye 2023. március 21-én 517 MW volt) új elektromos áramot fog igényelni,  ami a régió áramhálózatát üzemeltető Opus Titász Áramhálózati Zrt. részéről jelentős hálózatfejlesztési beruházás megvalósítását tette szükségessé. A közbeszerzési pályázatot 2022 végén írták ki.    Az összesen 6,5 milliárd forint értékű megbízás keretében a Forest-Vill egy új nagyfeszültségű, 132 kilovoltos (kV) villamos alállomást létesít, amelynek a tervezése már el is kezdődött.

A Déli Ipari Park közel 600 hektáros területén már működik három német cég, a Krones, a Deufol és a Vitesco Technologies üzeme, itt található a BHS Trans Kft. új logisztikai központja is. Az ipari parkban emellett a Semcorp és az EcoPro BM üzeme jelenleg is épül, amelyek szintén hozzájárulnak az energiaigény növekedéséhez.

A várhatóan 2024 végéig tartó helyszíni munkálatok tereprendezéssel kezdődnek, ezután kerülhet sor az állomás működéséhez nélkülözhetetlen kábelfektetésekre, azok bekötésére, a bel- és kültéri elosztószekrények telepítésére és a tűzjelző, vagyonvédelmi, illetve beléptető rendszerek megvalósítására.    A Forest-Vill Kft. gondoskodik a távközlési optikai hálózat kiépítéséről is – közölték.