Nem tett le a kelet-európai akkumulátorgyárról a Volkswagen

A Volkswagen előnyben részesíti akkumulátorcellák gyártását az Egyesült Államokban a “klímabarát” beruházásoknak nyújtott támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhetően, ez azonban nem jelenti azt, hogy leállítanák a tervezett európai telephelyek kiépítését – tájékoztatta a Reuters hírügynökséget egy belső vállalati forrás.

A Financial Times brit lap korábban arról számolt be, hogy a Volkswagen jegelni készül egy kelet-európai akkumulátorgyár-beruházás tervét, és inkább az észak-amerikai beruházásokra helyezné a hangsúlyt. Ott ugyanis akár 10 milliárd eurós támogatásban is részesülhet.    A Volkswagen egyik szóvivője viszont közölte, hogy a konszern egyaránt vizsgálja kelet-európai és észak-amerikai akkumulátorgyártó-beruházások lehetőségét.

Thomas Schmall, a Volkswagen technológiai igazgatója a LinkedIn karrierhálózaton közzétett bejegyzésében gyors reagálást kért az Európai Uniótól (EU) az amerikai inflációcsökkentő (IRA) támogatási programra. “Remélem, hogy a politikai döntéshozók Brüsszelben és az európai fővárosokban a lehető leggyorsabban megteszik a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a vállalatok itt helyben építhessék fel a jövő iparát” – mondta,  Az uniós iparfejlesztési stratégiának mindenképpen biztosítania kell a szükséges nyersanyagokat, a kilowattóránként hét centnél olcsóbb, versenyképes árú elektromos áramot, és nagy hangsúlyt fektetni az akkumulátorcella gyártásra is – írta Schmall, aki szerint a gyorsaság lenne a legfontosabb, mert az amerikai támogatási program már folyamatban van, és eredményeket hoz.    A Volkswagen konszern 2030-ig 240 gigawattóra akkumulátor kapacitást tervez évente európai üzemekben előállítani. Ehhez hat üzemet tervezett építeni.