Saját kőolaját dolgozza fel a Mol Pozsonyban

Mol
Azeri light típusú kőolajszállítmány érkezik a Mol-csoporthoz a pozsonyi finomítóba az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb részvényes – közölte az olajtársaság.

A közlemény szerint a 90 ezer tonna kőolaj a Seavelvet tartályhajón érkezett a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba, ahonnan aztán az Adria vezetéken keresztül jut el a szlovákiai Slovnaft finomítóba.    Az azeri light Mol finomítóiba történő szállítása lehetővé teszi, hogy a vállalatcsoport megvalósítsa értékláncának teljes integrációját a kitermeléstől az értékesítésig – tették hozzá.      Az új forrásból származó kőolaj erősíti a Mol-csoport rugalmasságát és ellenállóképességét, amely különösen fontos az orosz eredetű kőolajtermékek exportjára kivetett EU-s szankciók életbe lépését követően – tették hozzá.

A vállalatcsoport kiemelt célja, hogy növelje a kőolaj beszerzésének rugalmasságát. A Mol ezzel egy teljesen integrált értékláncot hozott létre, azaz képessé válik egy tulajdonában lévő mezőről kitermelt kőolajból a saját finomítójában feldolgozott kőolajtermékeket értékesíteni. A szállítmányt a Baku melletti Sangachal olajterminálból a szintén a Mol-csoport résztulajdonában lévő BTC-olajvezetéken keresztül szállították Ceyhanba.    Az Azeri-Chirag-Gunashli olajmezőn – amelynek 9,57 százaléka Mol-tulajdon – kitermelt Azeri Light feldolgozása áprilisban veszi kezdetét. A Slovnaft finomítójában korábban többféle a Közel-Keletről és a Kaszpi-tenger térségéből származó olajfajtát is sikeresen teszteltek, de a saját mezőről származó kőolaj finomítása egy újabb fontos mérföldkő – tették hozzá.

“Az azeri light kőolajszállítmány érkezése rendkívül fontos esemény számunkra, amely képes megmutatni, hogy milyen rugalmasságot értünk el a kőolaj beszerzésében. Emellett lehetőséget teremt arra is, hogy lefedjük a teljes értékláncunkat, a kitermeléstől az értékesítésig, ami mindig komoly teljesítmény. A Mol csoport tudatosan szerepet vállal a régió ellátásbiztonságában, ezért különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a saját kőolajunkkal is hozzájárulhatunk Kelet-Közép-Európa ellátásához” – mutatott rá Szabó Gábriel, a Mol csoport downstream üzletágának ügyvezető igazgatója a közlemény szerint.

A Mol-csoport egyre fontosabb gazdasági összekötő kapoccsá kíván válni Azerbajdzsán és Kelet-Közép-Európa között. A vállalat 2020-ban szerzett részesedést az azerbajdzsáni gazdaság egyik zászlóshajójának számító ACG olajmezőben, valamint 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) vezetékben – áll a közleményben.