7 százalékos inflációt valószínűsítenek 2023-ra

A gazdasági szakértők idén is magas inflációra számítanak az ifo német gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) és az Institut für Schweizer Wirtschaftspolitik svájci gazdaságpolitikai intézet napokban publikált negyedéves kutatási eredményei szerint.

A felmérésben 136 ország 1572 gazdasági szakértője vett részt.

A 2023-as inflációs rátára vonatkozó várakozás lassan csökkent az elmúlt három negyedévben. Az Economic Expert Survey (EES) legutóbbi, 2022. negyedik negyedéves felméréséhez képest azonban nem történt jelentős változás.    A megkérdezett szakértők globálisan 7 százalékos inflációs rátát valószínűsítenek 2023-ra. A globális érték az országok átlagos várható inflációs rátáinak mediánja. Az ifo közleménye szerint azért a mediánt használják, mert a várható inflációs ráták régiónként nagyon eltérőek, az egyes országokban és régiókban jelentősen magasabbak, mint a világ egyéb részein.

Az idei első negyedévben várt 7 százalékos infláció csaknem megegyezik a 2022 negyedik negyedévében várt 7,1 százalékos rátával, a rövid távú inflációs várakozások világszerte magas szinten stagnálnak. A szakértők világszerte a következő évekre is magas inflációra számítanak: a jövő évre 5,9 százalékos inflációval számolnak.

A hosszú távú inflációs várakozások szintén továbbra is magasak: a megkérdezett szakértők 2026-ra 5 százalékos inflációt jeleznek előre. A szakértők hosszú távú inflációs várakozásai az elmúlt negyedév eredményeihez képest még emelkedtek is. A rövid és hosszú távú várakozások 2022 harmadik negyedévében érték el csúcspontjukat, és azóta némileg alacsonyabb szinten vannak.

Az egyes régiók várható inflációs rátái között jelentős különbségek vannak – hangsúlyozta az ifo gazdaságkutató intézet.    Észak-Amerikában (5 százalék), Délkelet-Ázsiában (5,1 százalék) és Nyugat-Európában (5,3 százalék) viszonylag mérsékeltebb idei inflációs rátákat valószínűsítenek a szakértők. 2024-re (3,7 százalék) és 2026-ra (2,6 százalék) világszerte Nyugat-Európában várták a legalacsonyabb inflációt.

“Az európai inflációs várakozások csökkenéséhez az Európai Központi Bank kamatemelései is hozzájárultak” – nyilatkozta Niklas Potrafke, az ifo vezető közgazdásza. A kontinens egyes részein azonban a várt értékek magasabbak: Észak-Európában 8,4 százalékos, Dél-Európában 9 százalékos, Kelet-Európában pedig 14,8 százalékos idei infláció lehet.

A legmagasabb inflációs várakozásokkal rendelkező régiókban azonban a számok jelentősen magasabbak: Dél-Amerikában 46,1 százalékos, Észak-Afrikában 32,7 százalékos, míg Kelet-Afrikában 29,9 százalékos a megkérdezett szakértők által várt idei infláció.

Az ifo felmérésében minden szakértőt saját országával kapcsolatos inflációs várakozásairól kérdezett, ebből alakultak ki az egyes országok átlagértékei. A globális és regionális értékek meghatározásakor pedig az országok átlagos várható inflációs rátáinak mediánját vette figyelembe.