Javul a német exportőrök hangulata, de nem az autógyártóké

BMW
Kissé javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.

A német exportőrök körében kissé javult a hangulat. Az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) exportvárakozásokat számszerűsítő hangulatindexe márciusban 4,0 pontra emelkedett a februári 3,5 pontról.    Az autóiparban és a gépgyártók körében némileg romlottak az előző hónapban látott meglehetősen optimista várakozások, márciusban szerény növekedésre számítottak.

Az italgyártók várakozásai kiemelkednek az élelmiszeriparból, amely csak szerény exportnövekedésre számít. Jelentős növekedést jósolnak viszont az elektronikai és optikai termékek, valamint a ruházati cikkek gyártói.    Egy évvel ezelőtt, 2022 márciusában mínusz 3,6 ponton állt a német exportőrök üzleti várakozásait számszerűsítő index értéke. Idén januárban 3,9 ponttal kezdett az ifo intézet exportágazati hangulatindexe, tavalyi mélypontját szeptemberben, mínusz 5,3 ponton érte el, a logisztikai problémák mellett elsősorban a nagyfokú geopolitikai bizonytalanság miatt.    Az exportkereslet nem emelkedik lendületesen, a globális gazdasági növekedés visszafogott – kommentálta a márciusi eredményeket Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.