Javított a robotgyártó

Kuka
Közel ötödével növelte forgalmát és megduplázta adózás előtti eredményét tavaly a német Kuka AG robotgyártó automatizálástechnológiai vállalat, miközben történetének legnagyobb új megrendelésére tett szert a konszern honlapján publikált éves beszámoló szerint.

A Kuka értékesítési árbevétele az előző évi 3,286 milliárd euróról 2022-ben 18,6 százalékkal 3,897 milliárd euróra emelkedett. A konszern tavaly 118,4 millió euró adó- és kamatfizetés előtti (ebit) eredményre tett szert, 91,6 százalékkal nagyobbra a 2021-es 61,8 millió eurónál. A cég bevételarányos jövedelmezősége 3,0 százalékra javult 1,9 százalékról.    Az év folyamán a cég rekordösszegű 4,459 milliárd eurónyi új megrendelést kapott, 25,1 százalékkal az előző évi 3,565 milliárd euró felett. Valamennyi részlege hozzájárult az eredmény javulásához. Termékei és megoldásai iránti kereslet különösen Kínában volt kimagasló, de az Egyesült Államokban is nagy érdeklődés mutatkozott a cég termékei iránt, elsősorban az elektromos járművek gyártósorainak automatizálása terén.

“Az automatizálás mostanra az ipar és az üzleti élet nélkülözhetetlen részévé vált” – kommentálta az éves eredménybeszámolót Peter Mohnen, a vállalat vezérigazgatója. Elmondta, hogy minden országban és minden iparágban nagyobb kereslet mutatkozik az automatizálási termékek iránt mint valaha. Kína kiemelten fontos növekedési piac a Kuka számára, ahol a vezérigazgató elmondása szerint forgalmának negyedét bonyolítja.

A konszern tavaly az energia- és alapanyagbeszerzési és logisztikai költségek emelkedése ellenére a hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően jelentősen, közel duplájára növelte adózás előtti eredményét. Bevételarányos jövedelmezősége ennek köszönhetően másfélszeresére javult.

A folyó pénzügyi év első három hónapjában a Kuka ismét minden üzletágban felül tudta múlni az előző év azonos időszakának eredményeit. “Annak ellenére, hogy a magas árak, a feszült beszállítói helyzet és az erős verseny 2023-ban is elkísér minket, az új pénzügyi évet egy nagyon jó első negyedévvel kezdtük” – mondta Peter Mohnen.