8 milliárd euróért vesz helikoptereket Németország

Chinook
Németország 60 CH-47 Chinook nehéz szállítóhelikoptert vásárol az amerikai Boeing repülőgépgyártó vállalattól legfeljebb 8 milliárd euró (3000 milliárd forint) értékben – közölte a német parlamenti költségvetési bizottság két tagja a Reuters hírügynökséggel. Elmondásuk szerint a bizottság meghozta a döntést.

Az összeg magában foglalja a járművek üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges infrastruktúrát is. Korábbi információk szerint a beruházás tartalmazza a szállítóhelikopterek 6,27 milliárd eurós (2380 milliárd forintos) beszerzését, további 700 millió eurót szervizelésre, 240 millió eurót szerződésekre, 750 millió eurót pedig infrastruktúrára fordítanak.

Németország tavaly közölte, hogy 60 Chinook nehéz szállítóhelikoptert tervez vásárolni a Boeingtől, hogy lecserélje öregedő helikopterflottáját, ám eredetileg 6 milliárd eurót terveztek költeni a flotta frissítésére.    A helikopterek közül negyvenhét darabot a Berlintől mintegy 50 kilométerre délre fekvő Holzdorf városánál állomásoztatnak majd – közölte egy katonai forrás. Hozzáfűzte: a tervek szerint ide telepítik majd az első,Németország által megvásárolni kívánt és nagy hatótávolságú rakéták elfogására tervezett Arrow-3 rakétavédelmi egységet is.

Olaf Scholz német kancellár 2022 februárjában, Ukrajna oroszok általi megtámadását követően – szakítva addigi biztonsági politikájával – jelentősen növelte a védelmi kiadásokat, valamint 100 milliárd eurót különített el a német hadsereg, a Bundeswehr számára.