Katonai repülőgépeket vesz Ausztrália

Hercules
Ausztrália húsz új C-130J Hercules típusú katonai szállító repülőgépet vásárol 6,6 milliárd amerikai dollár (mintegy 2250 milliárd forint) értékben az Egyesült Államoktól – jelentette be a canberrai kormány.

Az amerikai külügyminisztérium tavaly novemberben hagyta jóvá a Lockheed Martin vállalat által gyártott légcsavaros repülőgépekből 24-nek és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseknek az eladását Ausztráliának. A tranzakcióra még a héten, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter ausztráliai látogatása előtt sor kerül.

A most vásárolt új, Super Herculesnek is nevezett repülőgépekkel kétharmadával bővül az ausztrál légierő jelenleg egytucat nehéz szállító repülőgépből álló flottája – közölte az ausztrál külügyminiszter, hozzáfűzve, hogy az első darabok átadása 2027-ben várható.

Richard Marles hangsúlyozta, hogy a Herculesek korábban is kulcsszerepet játszottak az Ausztráliát gyakran sújtó bozóttüzek és árvizek idején, a koronavírus-világjárvány alatt pedig a létfontosságú ellátmányok célba juttatásában, valamint a békefenntartó műveletek támogatásában is.