Egyre több magas hozzáadott értékkel bíró beruházás érkezik Magyarországra

DMG Mori
Egyre több magas hozzáadott értékkel bíró beruházás érkezik Magyarországra, amit jól mutat egyebek mellett az is, hogy a kutatás-fejlesztésre fordított összeg tavaly meghaladta az 1000 milliárd forintot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a japán-német tulajdonú DMG Mori beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a szerszámgépek gyártásával foglalkozó vállalat több mint négymilliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projektjéhez az állam 870 millió forintos támogatást nyújt, így segítve ötven új munkahely létrejöttét a fővárosban. Ennek keretében a cég gyártástámogató szoftvert fejleszt, amellyel hatékonyabbá válhat a szerszámgépek működése.

A vállalat közleményében ismertette: a DMG Mori Heitec Digital Kft. vegyesvállalatot 2020-ban alapította közösen a németországi DMG Mori AG piacvezető szerszámgépgyártó, valamint a Heitec Hungary Kft. mérnöki szolgáltató cég azzal a céllal, hogy Magyarországon egy egyedi képességekkel rendelkező szoftverfejlesztő központot hozzon létre.    A vállalat már több mint 120 dolgozót foglalkoztat, 2022-ben árbevétele meghaladta a 3,5 milliárd forintot, amely túlnyomórészt magas hozzáadott értékű fejlesztői tevékenységből származik, 100 százalékos export aránnyal.

A DMG Mori Heitec Digital Kft. az elmúlt években egy integrált szerszámgépipari szoftverplatform kifejlesztésén dolgozott, amely platform a teljes gyártási életciklus – gyártástervezés, gyártásvezérlés, optimalizálás, gépállapot monitorozás, szervizelés – szoftveres támogatását a felhőbe helyezi.

Várady Péter, a DMG Mori Heitec Digital Kft. ügyvezetője a közleményben kiemelte, a közreműködésükkel készülő szoftverek innovatív erejét mutatja, hogy a piacon már elérhető gyártástervező és -ütemező szolgáltatással 2023 májusában elnyerték a budapesti “Ipar Napjai” szakmai kiállítás nagydíját. Munkájuk sikerét az is igazolja, hogy már a második alkalommal nyerik el a magyar állam K+F munkahelyteremtő támogatását – fűzte hozzá.