Városi villanyautót nevezett a DS

DS 3 E-Tense
A francia DS márka hazai importőre a DS 3 E-Tense modell nemrég frissített változatát jelölte az Év Zöldautója 2024 díjra a zöld városi autók kategóriában.

A tavaly frissített villanyautó sportosabb megjelenést és gazdagabb kényelmi és műszaki tartalmat kapott. Új LED-es fényszórókat készítettek, opciósan mátrix LED-es fényszóró is elérhető. Megújult a kormány, jobban tartanak az első ülések, akár deréktáji masszázsfunkcióval is kényeztetnek. A központi érintőképernyő 10,3 hüvelyk képátlójúra nőtt, a kijelzőn testre szabható a megjelenített tartalom. Tovább fejlesztették a vezetőtámogató rendszereket, amelyek nagyobb sebességtartományban és hatótávolsággal működnek.

Base de donnée : Astuce Productions

Teljesen új a hajtás, az e-motor 154 lóerő teljesítményű, a 400 voltos akkumulátor 50 helyett 54 kWh bruttó, 50,8 kWh nettó kapacitású. A fedélzeti töltő 11 kW teljesítményű váltakozó áramú és 100 kW teljesítményű egyenáramú villámtöltés fogadására teszi képessé a DS 3 E-Tense változatát, amelynek a gyártó által megadott hatótávolsága 402 kilométer. Az elegáns villanyautó 18 hüvelykes felniken suhan, amelyekre keskeny abroncsokat szerelnek a gördülési ellenállás csökkentése érdekében.

Év Magyar Autója díjak

Július 31-ig nevezhetik a gyártók és az importőrök autóikat az Év Magyar Autója 2024 verseny különböző kategóriáiba. Az Év Magyar Autója 2024 díjat a Magyarországon, magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2024 díjat, amelyek kategóriájukban (városi autók, családi autók, üzleti autók, prémium autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (zöld városi autók, zöld családi autók, zöld üzleti autók, zöld szabadidő-autók, zöld prémium autók, zöld kishaszonjárművek, zöld sportautók) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2024 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2024 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2023-as magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.