Megduplázza vasúti kapacitásait a Hödlmayr

Hödlmayr autószállítás
Az időben megtett stratégiai intézkedések, elsősorban a multimodális megoldások előtérbe helyezése lehetővé tette, hogy a Hödlmayr a lehető legjobban felkészüljön a jövő kihívásaira. Koncepciójuk lényege vasúti kapacitásaik következetes szélesítése.

A vállalat jelenleg egész Európában húsz irányvonatrendszert használ, amelyekkel évente 170 ezer gépjárművet továbbít. „Ezt nemcsak fenntarthatósági, hanem gazdaságossági szempontok is indokolják. A járműveket – ameddig csak lehet – vasúton szállítjuk, és arra törekszünk, hogy a szállítás utolsó kilométereit alternatív technológiával hajtott tehergépkocsikkal tegyük meg“ – emelte ki Robert Horvath, a Hödlmayr International AG pénzügyi vezetője és igazgatósági tagja.

A Hödlmayrnél idejekorán megkezdték a vasúti szállítási kapacitások kiépítéséhez szükséges lépések előkészítését, és terveik szerint 2030-ig meg kívánják ezeket duplázni. Ezen felül azt tervezik, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásával meghajtott tehergépkocsijaik aránya 2040-ig elérje a 90 százalékot.

autószállító vonat vagon

A Hödlmayr magyarországi leányvállalatánál is nagy hangsúlyt fektetnek az olyan logisztikai megoldásokra, amelyek a zökkenőmentes szállítás biztosítása mellett a klímacéloknak is megfelelnek. „Multimodális szállítási koncepcióink gyakran üzelti szempontból is komoly előnyt jelent – és emellett kiválóan illeszkedi fenntarthatósági stratégiánkhoz. Remek példa erre ügyfelünk, az AutoWallis csoport gépjármű kis- és nagykereskedelmmel foglalkozó cég számára kidolgozott multimodális megoldás a Zaragoza-Győr útvonalon történő szállításra“ – mondja Iván György, a Hödlmayr Magyarország Kft. ügyvezetője. A bemutatott példában a Hödlmayr diszpécserei két multimodális lehetőség közül is választhatnak. Az egyik esetben a zaragozai Opel gyárból teherautókkal viszik a szállítmányokat a tarragonai kikötőbe, majd onnan hajóval a szlovéniai Koperbe, ahonnan vasúton jutnak el Győrbe. A másik opció, hogy Zaragozából a pasajesi kikötőbe közúton, onnan Zeebrüggébe vízi úton, végül Győrbe pedig vasúton jutnak el az autók.

A multimodális koncepciók lényege, hogy a folyamaton belül többféle – vízi, vasúti, közúti – szállítási módot alkalmaznak abból a célból, hogy a kiindulási hely és a célállomás között a lehető legoptimálisabb megoldást válasszák. Ilyen módon a szállítási idő rövidülhet, és a költségek is zsugorodnak – ráadásul jelentősen csökken a környezetterhelés.

A Hödlmayr Hungária Logistics Kft. a Hödlmayr International AG száz százalékos tulajdonában lévő magyar leányvállalat, amely jelenleg 234 főt foglalkoztat. Járműflottája 67 speciális autószállító járműből áll. Győri telephelyén 13 ezer 300 jármű tárolására alkalmas raktárkapacitással és külön parkolóházzal rendelkezik. A Hödlmayr magyar leányvállalatának árbevétele 2022-ben mintegy 47 millió eurót tett ki.