Két új modell gyártását kezdte meg a Ford Romániában

Ford
Két új modell, a Transit Courier és a Tourneo Courier gyártása kezdődött meg a Ford Otosan craiovai gyárában.

A termelés beindításánál jelen volt Marcel Ciolacu miniszterelnök is. “A románok itthon, Romániában gyártott minőségi gépkocsikat vásárolhatnak. (.) Arra kérem őket, vásárolják a két új modellt. Tulajdonképpen arra kérem őket, hogy románul vásároljanak” – mondta a bukaresti kormányfő a helyszínen.    Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy a következő három évben a török-amerikai vállalat csaknem 500 millió eurót fog befektetni Craiován, amely révén 1300 munkahelyet teremt. A Ford Otosan gépkocsikat és autómotorokat gyárt a dél-romániai városban található üzemében. A befektetésnek köszönhetően a termelési kapacitás évi 270 ezer gépjárműre és 300 ezer autómotorra nő.

A Ford 2007-ben vásárolta meg a romániai üzemet a dél-koreai Daewoo-tól. Tavaly 195 257 személygépkocsit szereltek össze az üzemben, 2023 első kilenc hónapjában pedig mintegy 141 ezret. A gyár jelenlegi termelési kapacitása évi 200 ezer jármű, az elmúlt hónapokban csak a Puma modellt szerelték itt össze.

A Ford Transit Courier modell haszongépjármű, a Ford Tourneo Courier pedig ennek a személyszállító változata. Az idén mindkettőt benzin- és dízelmotoros változatban gyártják, 2024 második felében pedig elkezdődik majd az elektromos meghajtású változatok gyártása is. Ezek lesznek az első, Romániában gyártott elektromos gépkocsik.