1500 dolgozótól válik meg az Alstom

Alstom
A vasúti járműveket és jelzőberendezéseket gyártó francia Alstom SA konszern bevétele 5 százalékkal nőtt éves szinten a szeptember végéig tartó első pénzügyi fél évben, miközben csökkent a rendelésállománya.

A világ mintegy 70 országában, így Magyarországon is jelen lévő cég arról jelentett, hogy a bevétele 8,44 milliárd euróra emelkedett a pénzügyi évének első hat hónapjában az egy évvel korábbi 8,3 milliárd euróról. Az időszakban az új megrendelések 16 százalékkal, 8,45 milliárd euróra estek vissza az egy évvel korábbi 10,07 milliárd euróról. A visszaesés részben annak tudható be, hogy egy éve a cég nagyértékű, 2,5 milliárd eurós vonatszállítási megrendelést kapott Németországból.    Az adózott eredmény 1 millió euró volt az egy évvel korábbi 21 millió euró veszteséggel szemben, a korrigált kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) 397 millió euróról 438 millió euróra emelkedett.

A jelenlegi pénzügyi év egészére a társaság több mint 5 százalékos bevételnövekedést vár, és azzal számol, hogy a korrigált EBIT-marzs mintegy 6 százalék lesz.    Emellett az Alstom bejelentette, hogy költségcsökkentési programja keretében mintegy 1500 dolgozójától tervez megválni. A cég idén március végén több mint 80 ezer embert foglalkoztatott.

A társaság mérlegeli továbbá annak a lehetőségét, hogy adósságcsökkentés céljából további részvényeket helyez ki. Az Alstom célja, hogy 2025 márciusáig 2 milliárd euróval csökkentse adósságát.    A társaság vezetése nem javasolja osztalék kifizetését a folyó pénzügyi évre.