Amerikai harci drónokat vett Kanada

drónok
Kanada hadserege bejelentette, hogy 11 drónt vásárolt az amerikai General Atomics gyártótól tengerentúli katonai bevetésekhez és az ország hatalmas területe feletti megfigyeléshez.

A 2,49 milliárd kanadai dollár (651 milliárd forint) összértékű szerződés a repülőgépeken kívül földi irányítóállomásokat, hangárokat és rakétákat is tartalmaz.    “Biztosítanunk kell, hogy Kanadának olyan modern, alkalmazkodóképes hadserege legyen, amely készen áll reagálni a felmerülő és változó biztonsági kihívásokra” – hangoztatta Bill Blair kanadai nemzetvédelmi miniszter.

“A drónok lehetővé teszik a kanadai fegyveres erők számára Kanada hatalmas területének és hosszú partvonalának megfigyelését. Támogatni fogják a polgári segítségnyújtási műveleteket, például az erdőtüzekre és árvizekre való reagálást” – emelte ki közleményében a nemzetvédelmi minisztérium.

Az első drónokat (az MQ-9B SkyGuardian típusúakat) a tervek szerint 2028-ban szállítják le. Ezek olyan nagy hatótávolságú eszközök, amelyek mérete megegyezik egy vadászrepülőgépével.    A kanadai légierő jelenleg korszerűsíti elöregedő flottáját, elsősorban új F-35-ös típusú amerikai vadászrepülőgépekkel.