Újabb mérföldkő a debreceni BMW-gyárban

BMW-gyár, BMW
A BMW debreceni gyárának munkatársai birtokba vették a kommunikációs központot, és a Neue Klasse sorozatgyártására készülve immáron új helyszínen folytatják a közös munkát. Hans-Peter Kemser, elnök-vezérigazgató elégedett az építkezés előrehaladásával: „Néhány hónapon belül megkezdjük a Neue Klasse előszériás gyártását Debrecenben, új mércét állítva fel ezzel. Ez nemcsak az autóra, hanem az itteni folyamatokra is vonatkozik. A kommunikációs központ a rövid távolságokkal lehetővé teszi az emberek, valamint a technológiák közötti jó összhangot.” Az építészeti terveket és a megvalósítást teljes mértékben a BMW iFactory koncepciója alapján alakították ki.

Amíg a nem termelési területen dolgozók már beköltöztek a debreceni Kommunikációs Központba, addig a közvetlenül a gyártásban dolgozó munkatársakat a globális termelési hálózatban készítik fel az új üzemben a jövőben végzendő munkájukra. Ekként biztosítható a zökkenőmentes indulás 2024-ben a Neue Klasse modellek előszériás gyártáshoz, 2025-ben pedig már a sorozatgyártáshoz.

P90537662_highRes_moving-into-the-comm

A kommunikációs központ összeköti az embereket és a termékeket

A BMW Group lipcsei gyárának központi épületére alapozva a debreceni kommunikációs központ a karosszériaüzem, a festőüzem és az összeszerelő csarnok technológiái közötti kapcsolatot is megtestesíti. Debrecenben még tovább fejlesztették ezt az alapgondolatot, és egy olyan központi épületet hoztak létre, amelyben a hálózati koncepció egyértelműen előtérbe került. Az építészeti tervek a nyitott terek elvének megfelelően készültek el, ami egyaránt lehetőséget nyújt az együttműködésre és az egyéni fókuszálásra. A kétszintes, 19 ezer négyzetméteres kommunikációs központban 9406 négyzetméternyi irodaterületet található.

P90537665_highRes_moving-into-the-comm

Három fő gyártási terület helyezkedik el az adminisztrációs helyszín körül. A központban az emberek és a termékek is összekapcsolódnak: az irodaháztól jobbra található karosszériaüzemből a még festetlen karosszériák egy szállítóhídon keresztül érkeznek, majd az emberek feje fölött, jól látható módon a központon keresztül a középen mögötte elhelyezkedő festőüzembe kerülnek át. Innen, az immáron színüket elnyert karosszériák ismét az irodaépületen keresztül tovább haladnak az attól balra elhelyezkedő összeszerelő üzembe. Így a termékek útja azok számára is jól látható, akik nem közvetlenül a gyártásban dolgoznak.

P90537682_highRes_moving-into-the-comm

A BMW iFactoryval összhangban lévő építészeti koncepció

A digitalizáció már jelenleg is nagy szerepet játszik az üzemépítésben, hiszen a debreceni gyár digitális ikertestvére 2023 márciusában gyakorlatilag megkezdte a termelést. A központ berendezései is a magas szintű digitalizációt testesítik meg. A tárgyalók modern technológiai elemekkel felszereltek, így lehetővé teszik a zökkenőmentes virtuális együttműködést az üzem határain túl is.

P90537663_highRes_moving-into-the-comm

Az iFactory pilléreit a tervezés és a kivitelezés során mindvégig szem előtt tartva az irodahelyiségek szinte minden egyes részletükben fenntartható megoldásokat képviselnek. A zöld falak, a papírmentesség vagy az 5G technológia mind a hatékonyságot, a fenntarthatóságot és a digitalizációt testesítik meg. A munkaterületek kialakításánál is érvényesült a fenntarthatóság. A bútorok kiválasztásakor olyan anyagokat választottak, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, így például sok fabútor található az épületben.

P90537660_highRes_moving-into-the-comm

Az elmúlt hetek különösen izgalmasak voltak az építési munkálatok szempontjából az új épületbe való beköltözés kapcsán, de február elején egy másik fontos mérföldkő is elérkezett. Február 5-én hivatalosan is megnyitották a gyár éttermét, ahol minden nap többféle, menüből választhatnak a munkatársak.

A kommunikációs központ földszinti területén 1300 négyzetméteren egy korszerű laboratórium is otthonra talált, ahol a Neue Klasse modellek színeinek prémium minőségét fogják szavatolni. Az épületben kap helyet a gyár 700 négyzetméteres, jól felszerelt egészségügyi központja is, amely a dolgozók egészségéről, jó közérzetéről gondoskodik, valamint prevenciós kampányokat is megvalósít.