Volkswagen ID.7 teszt: méltó a Passathoz

Volkswagen ID.7
77 kilowattórás akkumulátorral és 286 lóerős, hátul hajtó villanymotorral teszteltem az ötajtós, sportos limuzint. Nem is egyet, hanem kis szünettel, mindjárt kettőt.

Hogy néz ki?

A négy centi híján ötméteres autó, a VW eddigi leghosszabb villanyautója (igen, még az ID.Buzznál is hosszabb). A Volkswagen ezzel a modellel a felső középkategóriába lépett, az ID.7 méltó ellenfele lett a BMW i5-nek, a Mercedes-Benz EQE-nek és a koravén Tesla Model S-nek. Háromméteres tengelytávja rengeteg helyet ad az utastérben és a csomagtartó miatt sem kell szégyenkezni. A lábtér hátul is jelentős, a fejtér pedig még a magas emberek számára is megfelelő. A hátsó két szélső ülés formázottsága magas szintű kényelmet nyújt az ott ülőknek, de ez nem érvényes a középen ülőkre. A mai trendnek megfelelően a beltér vegán bőrből és szövetekből készült és amihez csak lehetett újrahasznosított, vagy fenntartható forrásokból származó alapanyagokat használtak fel.

id7_belso

Az 532-1586 liter közötti űrtartalommal bíró puttony könnyedén elnyeli a kis- és nagyméretű csomagokat, a hatalmas, elektromosan működtetett hátsó ajtón keresztül könnyen pakolható. Aki azonban háztartási gépeket és nagyobb bútorokat is kíván szállítani, annak meg kell várnia a Tourer kombit, az még öblösebb.

id7_csomagtarto

A középkonzolt uraló érintőképernyő képátlója 38 centiméter (15 hüvelyk), ezt egészíti ki a szélvédőre vetített kiterjesztett valóság kijelző. A hőmérsékletszabályozó érintésérzékeny csúszka, amely háttérvilágítást kapott, ellentétben a korábbi ID autókkal. Klímarendszere különleges, a légbeömlőket a képernyőről vezérelhetjük, figyelembe veszi a nap állását, és a rendszer már akkor működésbe lép, amikor a kulccsal a zsebünkben az autó közelébe érünk.

id7_kijelzo

Új fejlesztés az adaptív technikát kínáló, extrafelszerelésként rendelhető két első ülés, igény szerinti hűtéssel és fűtéssel, szárítófunkcióval, valamint hatásos, igazán érezhető masszázzsal. Az igényes extrafelszerelések sorát a Harman/Kardon 700 wattos hangrendszere teszi teljessé, amely 14 hangsugárzóval – köztük középső hangszóróval és csomagtartóba épített mélynyomóval – gondoskodik a kellemes hangzásélményekről.

Hogy megy?

A hátsó tengelyen keresztben elhelyezett erőteljes, Kasselben gyártott, APP550 kódjelű villanymotor bőséges tolóerőt ad: 210 kW/286 lóerő teljesítményű, ezzel a legerősebb az ID modellek közül – és a gázpedál lenyomásakor érezni is lehet ezt az erőt. Gyors közbeeső gyorsulásokkal mindig számolhatunk, így az országutakon stresszmentes az előzés. A VW ID.7 azonban még sport üzemmódban sem változik elektromos sportautóvá. Nem is éreztem benne a kényszert, hogy Teslákkal arcoskodjak. Mindenki mást persze lenyomtam, csak az íze végett…

id7_vezetes

A sebesség túlzott hajszolása helyett az Emdenben gyártott villanyszedánt egyértelműen a hosszú távú utazásokra tervezték. A futómű kényelmes, extraként adaptív futómű is rendelhető. Légellenállási együtthatója kedvező, 0,23. Ennek ellenére meglepett, amikor a második tesztem idején (plusz 10 fok felett) 610 kilométeres hatótávot jelzett ki a fedélzeti számítógép 100 százalékosan feltöltött akkumulátor és takarékos üzemmód esetén. A hőszivattyú alapáras, a 20-as felnikkel szerelt kocsival egy töltéssel akár 500 kilométert is megtehetünk, én megjártam Budapest-Pécset oda-vissza, mintegy 474 kilométer valós (és számolt) hatótáv mellett. Az autópályát elkerültem, de egyáltalán nem mentem lassan, még a kocsi végsebességét is kipróbáltam. Ez amúgy 180 kilométer/óra, a kocsi álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre sport módban 6,5 másodperc alatt ugrik.

id7_3

Másodjára vegyes környezetben, városban, országúton, autóúton egyaránt közlekedtem vele és megtapasztaltam, hogy az ID.7 is tagja lehet az ötszázas klubnak, nem lehetetlen vele megtenni egy töltéssel 500 kilométert. Az elsőt 16 kilowattóra/100 kilométer körül, a második tesztet 15,1 kilowattóra/100 kilométerrel zártam, összesen a két autóval több mint 1100 kilométert tettem meg, de ha beleszámolom az Év Magyar Autója közös tesztet, akkor van az 1500 is. Ennyi tapasztalat után nekem bejön az ID.7.

id7_fogyasztas id7_fogyasztas2

Milyen vezetni?

A menetkomfort magas szintű. A 20 hüvelykes kerekek kemény oldalfalán időnként hatalmas ütések jelzik, hogy az Európai Unió perifériáján járunk. Az utastérbe csak a tompa zaj jut be, a felfüggesztés hosszú utakon is jól reagál, és a lengéscsillapítás (a tizenöt fokozat közül a leglágyabbra állítva) megfelelően érzékeny. Progresszív kormányzása nagyban hozzájárul az ID.7 vezetési élményéhez. A hátsókerék-hajtás és az 545 newtonméteres csúcsnyomaték ellenére az ID.7 sosem okoz kellemetlen (másoknak éppen kellemes) perceket, nem dobálja a fenekét, az ESP érzékenyen és gyorsan reagál a kerekek kipörgésének minden jelére.

id7_2

Útburkolatváltásnál azonban figyelnünk kell az extrém alacsony hasmagasságra. A hosszú tengelytáv és a peres gumik miatt könnyedén leér a kocsi alja még a legkisebb útpadkáról le- és/vagy felhajtáskor. Lamborghini Murcielagóval is bátrabban hajtanék le a műútról, mint ezzel. 10,9 méteres fordulókör figyelemre méltóan kicsi.

id7_4

Az ID.7 Pro a 77 kWh-s akkumulátorával 175 kW maximális töltési teljesítményt vehet fel az egyenáramú gyorstöltő állomásokon. Ez az ID. sorozaton belül az eddigi legmagasabb érték, szintben van a Mercedes-Benz EQE-vel. Váltakozó áramú töltőn viszont sok időt kell elfecsérelnünk, legfeljebb 11 kilowattal táplálhatjuk.

id7_toltes

Mennyibe kerül?

Az elektromos luxust, az egyértelmű erőt és a gondtalan autózást drágán adja a Volkswagen. Az ID.7 Pro ötajtós limuzin (érkezik hamarosan a kombi is) alapára kedvezmények nélkül 24,66 millió forint, a tesztelt változatok 26,5-27,5 millió forintba kerültek.

Kép és szöveg: Biró Csongor

id7_3 id7_1 id7_11 id7_masszazs id7_hatotav2 id7_hatotav