Új gyártócsarnokot építtet a Szabó Fogaskerékgyártó Kaposváron

fogaskerék
Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét április végén tették le Kaposváron.

Az alapító, Szabó Ferenc 1976-ban kezdte tevékenységét, a vállalkozás 1996-ban alakult kft.-vé, 2006-ban vásárolt gyártócsarnokot.

Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy az új 5 ezer négyzetméteres, energetikailag is korszerű, napelemekkel felszerelt csarnok építésére azért van szükség, mert a cég a dinamikus fejlődésének köszönhetően “kinőtte” jelenlegi 3500 négyzetméteres csarnokát.    A társaság több száz féle fogaskereket gyárt, nagyméretű fogaskereket szállít szélenergia ipari vállalkozásoknak, de foglalkozik hőkezeléssel is, termékeit főként Európai Unióban értékesíti, legnagyobb piaca Németország.    Elsősorban a mezőgazdasági gépiparnak szállítanak, de lehetőséget látnak a gépjárműiparban is – jegyezte meg.

Az ügyvezető elmondta, hogy jelenleg mintegy 50 alkalmazottjuk van, a létszámot a növekvő gyártási igényekkel arányban növelik, az új gyártócsarnok akár 100 ember foglalkoztatására is lehetőséget biztosít.    A telephely duális képzőhelyként is működik, részt vesznek mérnökök képzésében is – jelezte.

A cég 2021-ben mintegy 1,8 milliárd, 2022-ben mintegy 2,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, a nyereség 2021-ben mintegy 277 millió, 2022-ben 383 millió forint volt.    Tavaly a cég mintegy 3 milliárd forintos forgalmat produkált, a nyereség mintegy 400 millió forint volt, idén további dinamikus bővülést remélnek – mondta az ügyvezető.