Ez most a hét legnagyobb kínai autóipari beszállító

CATL
A kínai beszállítók követik hazai autógyártóikat a globális terjeszkedésben. Ennek következtében a német vállalatok számára a németországi és európai verseny is jelentősen kiéleződik.

A kínai beszállítók terjeszkednek. Ez fokozott versenyhez vezet Németországban és Európában. Egy olyan időszakban, amikor a keretfeltételek, például a villamosenergia-árak és az elektromobilitás bizonytalan politikai támogatása nem ideális a kontinensen.

Hol történnek a beruházások?

A China Automotive Technology and Research Centre és a Cyzone Research Centre adatai azt mutatják, hogy a 70 kiemelkedő kínai autóipari beszállító közel 85 százaléka már befektetett Európában. A két agytröszt jelentése szerint e beruházások legnépszerűbb országai Németország, Belgium, az Egyesült Királyság, Szlovénia és Franciaország voltak. Az ebbe a csoportba tartozó kínai beszállítók 60 százaléka Észak-Amerikában, 57,1 százaléka pedig Délkelet-Ázsiában is beruházott saját gyártósorokba.

 1. CATL

Árbevétel 2023: kb. 51 milliárd euró

Székhely: Ningde, Fujian tartomány

A Magyarországon is gyárat építő Contemporary Amperex Technology Co., Ltd. (CATL) messze magasan a vezető akkumulátorgyártó Kínában és a világon. Ügyfelei között számos kínai autógyártó, valamint olyan nemzetközi autóipari óriások szerepelnek, mint a BMW, a Volkswagen, a Daimler és a Honda. A vállalat márciusban a tőzsdén jegyzett sencseni tőzsdének benyújtott jelentésében arról számolt be, hogy 2023-ban további 44 százalékkal tudta növelni nettó nyereségét az előző évhez képest. A vállalat további globális terjeszkedés iránti lelkesedését még az e-autók európai értékesítésének lassulása sem tudja csillapítani. A CATL jelenleg üzemeket tervez vagy épít Thüringiában, Magyarországon, Thaiföldön, Indonéziában, Michiganben és Nevadában. A közelmúltban új projekteket jelentett be Spanyolországban és Marokkóban.

CATL (1)

2. Weichai Power

Árbevétel 2023: kb. 27,3 milliárd euró

Székhely: Weifang, Shandong tartomány

A jelenlegi formájában 2002-ben alapított, kínai és külföldi befektetőkkel egyaránt rendelkező vállalat gyökerei a Weifang Diesel Engine Factory-ban gyökereznek. A vállalat volt az első dízelmotorgyártó, amely Hongkongban tőzsdére lépett, és azóta elegendő pénzügyi forrással rendelkezik a gyors terjeszkedéshez. A vállalat fő tevékenységi területei közé tartoznak a hajtáslánc-rendszerek, a nehéz tehergépkocsik dízelmotorjai, a sebességváltók, tengelyek, mezőgazdasági gépek és ezek alkatrészei. A Weichai Power ma már globális piacvezető egyes termékcsoportokban, mint például a nehéz tehergépkocsik motorjai, a hozzájuk tartozó sebességváltók és az ipari targoncák.

Weichai Power

A vállalat jelenleg a világ 150 országában és régiójában tevékenykedik. Évente nagy összegeket fektet be az új termékek kutatásába és fejlesztésébe (K+F), és e célból egy sor K+F központot alapított vagy finanszírozott.

3. Hasco

Árbevétel 2023: kb. 21,5 milliárd euró

Székhely: Sanghaj

A lista harmadik helyén álló vállalatot talán a legjobban az autóipar klasszikus beszállítójaként lehetne jellemezni. A Huayu Automotive Systems Co., Ltd. (Hasco) abból az átszervezésből jött létre, amelyen a nagy állami tulajdonban lévő SAIC autógyárnak 2009-ben át kellett esnie. Akkoriban a SAIC átvette a Shanghai Bashi Industrial (Group) Co. – más néven Shanghai Bus – állami tulajdonú autóbuszgyártó vállalat egy részét. Ezt azonban autóalkatrészeket gyártó vállalattá alakította át. Azóta a Hasco a kínai és a globális autóipar par excellence “hullócsillaga”.

HASCO

A Hasco belső szerelvényeket, fényszórókat, karosszériaelemeket és autóelektronikát gyárt. Ügyfelei közé tartozik a SAIC-Volkswagen, a SAIC-GM, de a Beijing-Benz, az Audi, a Geely és számos más neves kínai és nemzetközi gyártó is.

4. BHAP

Árbevétel 2023: kb. 8,3 milliárd euró

Székhely: Peking

A Beijing Hainachuan Automotive Parts Co., Ltd. autóüléseket, elektronikus vezérlőegységeket, hőcserélőket és egyéb termékeket gyárt. Kínában a negyedik legnagyobb beszállítója az autóiparnak, és jelenleg a 37. helyen áll a világ 100 legjobb beszállítója között egyes rangsorok szerint.

HELLA-BHAP_New_Plant_Tanjin_Opening_Ceremony

A BHAP a neves külföldi gyártókkal való partnerség stratégiáját követi annak érdekében, hogy termékei megfeleljenek a legújabb műszaki szabványoknak. Ennek egyik példája a Beijing Hella BHAP Automotive Lighting vegyesvállalat, amely nemrég nyitott egy korszerű, járművillágítási termékekeket gyártó üzemet a Csiangszu tartománybeli Csangcsouban. Az új üzem területe 12 ezer négyzetméter, a termelési kapacitás évi 600 ezer, ami a BHAP mércéjével mérve szerénynek mondható. Már most tervezik azonban a dolgozók számának megduplázását (jelenleg 150-en dolgoznak ott).

5. Joyson Electronics

Árbevétel 2023: kb. 7 milliárd euró

Székhely: Ningbo, Csöcsiang tartomány

A 2004-ben alapított vállalat gyorsan hírnevet szerzett magának, mint a modern autók csúcstechnológiás alkatrészeinek vezető gyártója. Termékei közé tartoznak az intelligens műszerfalak, az elektromos autók töltési technológiája, egyéb elektromos- és elektronikus alkatrészek, valamint a motorok légbeszívó rendszerei. A Miskolcon is termelő Joyson Electronics ügyfelei közé tartozik a BMW, a Mercedes-Benz, a Porsche és a Volkswagen (2006 óta), a General Motors, a Ford és az Audi. A forgalom gyors növekedéséért azonban mindenekelőtt a kínai OEM-gyártók hosszú ügyféllistája a felelős.

Joyson

Tavaly például a Joyson Electronics mintegy 12 százalékos forgalomnövekedést ért el az előző évhez képest, a kínai piac egyébként meglehetősen nehéz általános helyzete ellenére. Az egyik növekvő szegmens évek óta a vezetésbiztonsági rendszerek piaca.

6. Citic Dicastal

Árbevétel 2023: kb. 5,4 milliárd euró

Székhely: Qinhuangdao, Hebei tartomány

A beszállító, amely teljes egészében a Citic Limited tulajdonában van, Kína legnagyobb exportőre, és így természetesen a világ legnagyobb alumíniumkerék-szállítója is. Emellett könnyű alumínium alkatrészeket gyárt hajtóművekhez és hasonló alkatrészekhez, és segít a működésükhöz szükséges összes integrált folyamatban.

citic_dicastal

A Dicastal eddig 21 üzemet épített Kínában, Európában és Észak-Amerikában. A több mint 1000 különböző alumíniumöntvény terméket a világ minden kontinensén használják, többek között a Toyota, a Nissan, a Ford, a GM, a BMW, a Mercedes-Benz és a Volkswagen, valamint a gyorsan növekvő kínai autógyártók.

A Dicastal elnöke és társalapítója, Xu Zhou az elsők között volt a kínai autóiparban, aki 30 évvel ezelőtt felismerte, hogy az alumínium kerekeké a jövő. “Most visszatekintve könnyű látni a sikerünket, és elfelejteni, milyen keményen dolgoztunk érte” – írja Xu a vállalat egyik legutóbbi éves jelentésében. A társalapító szerint akkoriban nemcsak megláttak egy trendet, és ragaszkodtak hozzá, hanem végtelen kísérleteket és “vért, verejtéket és könnyeket” fektettek bele, amíg olyan nagyok tudtak lenni, mint amilyenek ma.

 7. Ningbo Huaxiang

Árbevétel 2023: kb. 3 milliárd euró

Székhely: Sanghaj

Az 1988-ban alapított Ningbo Huaxiang Electronic Co., Ltd. (NBHX) prémium márkák számára gyárt autóalkatrészeket, például luxus műszerfalakat és belső tereket fából vagy szintetikus anyagokból készült modern felületekkel, valamint elektromos alkatrészeket és alvázalkatrészeket is összeszerelnek.  Legismertebb ügyfelei közé tartozik a Volvo, az Audi, a BMW, a Nissan, a Mercedes-Benz, a FAW, a GM és a Toyota. Idén júniusban az NBHX átvette az International Automotive Components Group (IAC) kínai trim üzletágát. Azóta az IAC összes globális megrendelésében szerepel.

ningbo

A Ningbo Huaxiang azt a stratégiát is követi, hogy más üzleti területeken is átvegye vagy részesedést szerezzen külföldi piacvezetőkben. Nemrégiben például 49 százalékos részesedést szerzett a délnyugat-kínai Csengtuban található, károsanyag-kibocsátás-szabályozó alkatrészeket gyártó Faurecia gyár üzemeltetőjében. A Ningbo Huaxiang ahelyett, hogy a legtöbb kínai beszállítóhoz hasonlóan a tőzsdén szerezné meg a terjeszkedéséhez szükséges tőkét, inkább maga ad el vállalati kötvényeket magánbefektetőknek.