Meglestük, hogyan készülnek Győrben az új Cuprák – fotók

Cupra Terramar
Szeptember 20-án elindult a Barcelonában tervezett és Győrben gyártott, az Év Magyar Autója 2025 díjra nevezett Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi Hungariánál. Az újságíróknak október 4-én mutatta meg a győri gyár vezetése, hogyan is készülnek az új magyar autók.

terramar7

A győri vállalat 2022-ben jelentette be, hogy járműgyártási portfóliója egy további konszernmárka termékével bővül. A jövőben 3500 munkatárs dolgozik Győrben az Audi Q3 és Q3 Sportback modellek mellett a Cupra Terramaron.

terramar_szerszam

Born in Barcelona, Made in Győr: ezzel a szlogennel gördült le az első Cupra Terramar a győri Audi Hungaria gyártósorairól. Azóta már több száz ilyen autó sorakozik a gyárudvaron.

terramar6

A Cupra és az Audi Hungaria közös története nem most kezdődött, hiszen a legendás öthengeres benzinmotor – amelynek befejeződik hamarosan a gyártása -, kelti életre a Cupra Formentor VZ5 modelljét.

terramar_karossz4

Az Audi Hungariánál száz másodpercenként készül el egy autó, napi 771 kocsi gördül le a gyártósorról.

terramar2

A Cupra Terramar a Volkswagen MQB platformjára épül, az Audi által kifejlesztett közös és Audi-specifikus alkatrészekkel, valamint a Seat által fejlesztett Cupra specifikus alkatrészekkel.

terramar5

A Cupra gyártás érdekében az elmúlt években átépítések történtek a karosszériaüzemben, a lakkozóban és a szereldében. Új robotokat és szerszámokat kellett beüzemelni, illetve átalakítani. Szükség volt a szállítószalag újratervezésére, és kapacitásbővítésre is.

terramar4

A munkatársakat 2022 szeptembere óta különböző workshopokon és képzéseken készítik fel. Emellett tapasztalatokat szerezhettek a kísérleti járművek összeszerelésében is.

terramar_karossz3

A Cupra modell néhány új termékjellemzőt is hozott. Ezekhez a vállalat összesen több mint 200 alkalmazottnak nyújtott továbbképzést, beleértve az új robotok kezelését is. A lakkozóban például egy vadonatúj robotcellát használnak a Terramar modell acél motorháztetőjének lezárására.

Cupra Terramar

Terramar méretek: hossz 4519 mm, szélesség 1863 mm, tengelytáv 2681 mm.

Cupra Terramar

Az új Cupra SUV Győrben készül mild hibrid, plug-in hibrid és phev motorváltozatokkal. A plugin hibrid technológia következő generációja, tisztán elektromos hatótávolsága körülbelül 100 kilométer.

terramar_karossz1

Motorválaszték: 1,5 literes négyhengeres eTSI motor 48 voltos hibrid rendszerrel, 150 lóerővel; a 2.0 TSI, amely 204 lóerő, a 2.0 TSI VZ 265 lóerős; két plug-in hibrid hajtás is elérhető 204 vagy 272 lóerővel.

terramar1

Minden motor 7 fokozatú DSG automata sebességváltóval van felszerelve. Dízel nincs és öthengeres sportmodell sem lesz.

Képek: Biró Csongor