Két év múlva teljesen szlovák lesz a Porsche Cayenne

A Volkswagen Pozsonyban megkezdte új szerelőcsarnokának építését – adta hírül a parameter.sk. Két év múlva már csak ott gyártanak Porsche Cayenne-t.

Két év múlva már csak nálunk gyártanak Porsche Cayenne-t
Dévényújfalu mellett lerakták az új csarnok alapkövét (Fotó: SITA)
Szlovákiában bővít a német konszern, idén már a harmadik nagy invesztíciójáról van szó az Audi Q7-esek karosszéria műhelyének üzembe helyezésével, a Porsche karosszériagyártójának alapkőletételével, illetve utóbbi szerelőcsarnoka építkezésének megkezdésével. Két év múlva ebben a szerelőcsarnokban rakják majd össze a luxus kategóriába tartozó Porsche Cayenne-eket. Mostanáig csak a karosszériáikat gyártották Pozsonyban, míg a kocsikat a németországi Lipcsében véglegesítették. Miután üzembe helyezik a szerelőcsarnokot, elmondható majd, hogy a Porsche Cayenne-ek teljes mértékben szlovák gyártmányú kocsik lesznek. A mostani beruházás értéke mintegy 300 millió euró, és 400 új munkahelyet jelenthet a jövőben. A Volkswagen szlovákiai üzemeinek összterülete ezzel eléri a mintegy kétmillió négyzetmétert. Ez hatalmas, összehasonlításképpen akkora, mint 270 focipálya. A mostani csarnok egyébként 90 ezer négyzetméteres lesz.

“Az új gyártócsarnok a szlovák gazdaság jól futó motorja számára újabb üzemanyagot jelent” – jelentette ki Robert Fico, aki a szlovákiai Volkswagen vezérigazgatójával Albrecht Reimolddal (a képen balról) elhelyezte a csarnok alapkövét a pozsonyi Dévényújfalun. Várhatóan 2017 végén kezdhetik meg a gyártást az új csarnokban.